Ποια είναι η λειτουργία των νεφρών?

Οι νεφροί είναι δύο όργανα που λειτουργούν από κοινού με σκοπό την διατήρηση της ομοιόστασης - ισορροπίας του οργανισμού ώστε όλα τα κύτταρα του οργανισμού  να λειτουργούν απρόσκοπτα σε ένα υγιές και ισορροπημένο περιβάλλον. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό οι νεφροί εκτελούν τις εξής επιμέρους λειτουργίες

Περισσότερα Write comment (0 Comments)

Από την δεκαετία του ’90, το 45% τουλάχιστον των ασθενών που εντάσσονταν σε χρόνιο πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση κάθε χρόνο με την ίδια τάση να εμφανίζεται ανά τον κόσμο. Η σχετική, ανάλογη με την ηλικία, αύξηση του επιπολασμού της ΧΝΝ είναι εξίσου εντυπωσιακή όσον αφορά στον πληθυσμό και στην Ευρώπη, χωρίς βέβαια να λείπουν οι μικροδιαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών. 

Περισσότερα Write comment (0 Comments)

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και να απολαύσουν τις διακοπές τους πραγματοποιώντας τη θεραπεία τους μακριά από το τόπο κατοικίας τους. 

Περισσότερα Write comment (0 Comments)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία. Η παχυσαρκία είναι το φαινοτυπικό χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου (που επίσης αναφέρεται ως δυσμεταβολικό σύνδρομο), το οποίο χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία και δυσλιπιδαιμία. Το μεταβολικό σύνδρομο συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου II, υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά προβλήματα της σημερινής εποχής. 

Περισσότερα Write comment (3 Comments)
  • Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ή καλύτερα Χρόνια Νεφρική Νόσος)?
  •  
Περισσότερα Write comment (0 Comments)
Κορυφή