• Μπορεί  η υπέρταση να μου δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία μου; Ακόμα κι αν δεν νιώθω κάτι;
  Ναι μπορεί. Η αρτηριακή υπέρταση στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι συμπτωματική – δεν έχει δλδ κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα  (εκτός από ακραίες περιπτώσεις όπως η  υπερτασική κρίση – βλέπε προηγούμενο άρθρο). Οι βλάβες που προκαλεί στα διάφορα όργανα συμβαίνουν σε σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Αρτηριακή Υπέρταση. Τα βασικά που πρέπει  να γνωρίζω….

  Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση ;

  Όταν  η πίεση του αίματος μέσα στα αγγεία είναι αυξημένη πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε ο ασθενής έχει αρτηριακή υπέρταση. Είναι μια χρόνια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά αγγειακά επεισόδια , για εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια και νεφρική νόσο.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Κάνω αιμοκάθαρση. Τέλος τα ταξίδια για μένα;
  ΟΧΙ! Μπορείτε να απολάυσετε  τις διακοπές σας ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Χρειάζεται μια μικρή οργάνωση πριν. Όπως εξάλλου και οι διακοπές αυτών που δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση!

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (ΑΦΣ) είναι μια συστηματική αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από μια παθολογική τάση του αίματος να δημιουργεί θρόμβους εύκολα. 

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Η σαρκοείδωση είναι μια αυτοάνοση πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος αγνώστου αιτιολογίας. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι δημιουργεί μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων σε διάφορα όργανα του σώματος. Αυτές οι συσσωρεύσεις ονομάζονται κοκκιώματα και είναι συναθροίσεις κυττάρων που μοιάζουν με κόκκους άμμου. Όταν ο αριθμός τους είναι μεγάλος τότε επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργάνου στο οποίο παρουσιάζονται. Μπορεί να προσβάλλει σχεδόν όλα τα  όργανα του σώματος, αλλά πιο συχνά προσβάλει τους πνεύμονες, τους αδένες του μεσoθωρακίoυ, τους λεμφαδένες, τα μάτια και το δέρμα.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Η αγγειίτιδα είναι μια ομάδα αυτοάνοσων παθήσεων, που σαν κύριο χαρακτηριστικό έχουν την φλεγμονή των τοιχωμάτων των αγγείων. Αυτό έχει σταδιακά σαν συνέπεια την ρήξη του αγγείου ή την στένωση του και την απόφραξη του. Ανάλογα με το ποια αγγειίτιδα είναι, αλλάζουν τα αγγεία καθώς και τα όργανα που προσβάλλονται. Οι βλάβες που προκαλούνται μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο, συστηματικό, αυτοάνοσο, φλεγμονώδες, νόσημα του συνδετικού ιστού, άγνωστης αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από διάχυτη ίνωση (σκλήρυνση) του δέρματος (σκληροδερμία), των αρθρώσεων και των εσωτερικών οργάνων (οισοφάγου, εντέρου, πνεύμονα, καρδιάς, νεφρών). Συχνότερα προσβάλλεται το δέρμα στο πρόσωπο και τα δάκτυλα, ενώ στην πορεία μπορεί να προσβληθεί όλο το σώμα.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως τις μικρές αρθρώσεις, ιδιαίτερα των χεριών. Είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού επιτίθενται και καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Εάν μείνει αθεράπευτη, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις αυτές.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) σχετίζεται με νεφρική νόσο, η συμμετοχή του νεφρού στο ΣΕΛ ονομάζεται «νεφρίτιδα του Λύκου». Το ποσοστό ασθενών με ΣΕΛ που μπορεί να εμφανίσουν νεφρική συμμετοχή κυμαίνεται από 30-50%.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία μπορεί να προσβάλλει διάφορα συστήματα. Κυρίως εμπλέκονται το δέρμα, οι αρθρώσεις, οι νεφροί, το αιμοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Επιπλέον είναι μια πάθηση που ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων, νοσημάτων που δημιουργούνται από την διαταραχή κατά την οποία το αμυντικό μας σύστημα - το ανοσολογικό σύστημα - στρέφεται εναντίον του ιδίου του οργανισμού και προκαλεί βλάβες σε όργανα και ιστούς.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
 • Ο καρκίνος των νεφρών είναι η 3η συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και ανήκει στους 10 πιο κοινούς καρκίνους που προσβάλλουν τους ενήλικες. 

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
Κορυφή