• Σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο, συστηματικό, αυτοάνοσο, φλεγμονώδες, νόσημα του συνδετικού ιστού, άγνωστης αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από διάχυτη ίνωση (σκλήρυνση) του δέρματος (σκληροδερμία), των αρθρώσεων και των εσωτερικών οργάνων (οισοφάγου, εντέρου, πνεύμονα, καρδιάς, νεφρών). Συχνότερα προσβάλλεται το δέρμα στο πρόσωπο και τα δάκτυλα, ενώ στην πορεία μπορεί να προσβληθεί όλο το σώμα.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως τις μικρές αρθρώσεις, ιδιαίτερα των χεριών. Είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού επιτίθενται και καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Εάν μείνει αθεράπευτη, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις αυτές.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) σχετίζεται με νεφρική νόσο, η συμμετοχή του νεφρού στο ΣΕΛ ονομάζεται «νεφρίτιδα του Λύκου». Το ποσοστό ασθενών με ΣΕΛ που μπορεί να εμφανίσουν νεφρική συμμετοχή κυμαίνεται από 30-50%.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία μπορεί να προσβάλλει διάφορα συστήματα. Κυρίως εμπλέκονται το δέρμα, οι αρθρώσεις, οι νεφροί, το αιμοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Επιπλέον είναι μια πάθηση που ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων, νοσημάτων που δημιουργούνται από την διαταραχή κατά την οποία το αμυντικό μας σύστημα - το ανοσολογικό σύστημα - στρέφεται εναντίον του ιδίου του οργανισμού και προκαλεί βλάβες σε όργανα και ιστούς.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Ο καρκίνος των νεφρών είναι η 3η συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και ανήκει στους 10 πιο κοινούς καρκίνους που προσβάλλουν τους ενήλικες. 

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Το πολλαπλούν μυέλωμα (ΠΜ) είναι μια μορφή νεοπλασίας του αίματος και πιο συγκεκριμένα των πλασματοκυττάρων, και αφορά τα κύτταρα του οργανισμού που κανονικά παράγουν τα αντισώματα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για την άμυνα του. Στους ασθενείς με ΠΜ τα κύτταρα αυτά δεν λειτουργούν σωστά, δεν παράγουν κανονικά αντισώματα αλλά παράγουν συνεχώς τεράστιες ποσότητες από μια όμοια πρωτεΐνη.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Ο καρκίνος έχει σχέση με τις αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας, όπως την οξεία νεφρική ανεπάρκεια και την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια με άμεσους αλλά και με έμμεσους τρόπους. Συχνά η νεφρική ανεπάρκεια σε αυτούς τους ασθενείς είναι πολυπαραγοντική.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος στους ενήλικες.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Υπάρχουν διάφορες μελέτες που συνδέουν το κάπνισμα με την εμφάνιση (και μάλιστα με την εμφάνιση ΧΝΝ στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα χωρίς παράγοντα κινδύνου για νεφροπάθεια) αλλά και την εξέλιξη ήδη υπάρχουσας Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Μεγαλύτερη επιβάρυνση υπάρχει στους ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νεφροπάθεια ή από την νεφροπάθεια εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Οι σκιαγραφικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως από ακτινολόγους και καρδιολόγους για την καλύτερη απεικόνιση των οργάνων στις αξονικές τομογραφίες, στις μαγνητικές και στις αγγειογραφίες / στεφανιογραφίες. Χωρίς αυτές, είτε η εξέταση δεν μπορεί να γίνει (στεφανιογραφίες / αγγειογραφίες) είτε έχει χαμηλή διαγνωστική αξία για συγκεκριμένες κλινικές περιπτώσεις και ερωτήματα (αξονική τομογραφία/ μαγνητική).

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
  • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται καθημερινά για την αναλγητική τους δράση (παυσίπονα) και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Επίσης χρησιμοποιούνται και σαν αντιπυρετικά.

Περισσότερα Write comment (0 Comments)
Κορυφή