Αιμοκάθαρση και διακοπές. Γίνεται ;

Πλησιάζει το καλοκαίρι. Κάνω αιμοκάθαρση. Μπορώ να κάνω διακοπές μακριά από την μονάδα αιμοκάθαρσης μου;

Φυσικά. Όλοι έχουν ανάγκη από διακοπές, ιδιαίτερα ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.  Είναι απόλυτα εφικτό αλλά και επιθυμητό. Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης είναι απόλυτα συμβατή με την επιθυμία του ατόμου  να ταξιδέψει. Αν ο ασθενής έχει την επιθυμία να κάνει διακοπές, με μια μικρή οργάνωση μπορεί να γίνει.

Πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Είναι δύσκολο;

Όχι καθόλου. Αρκεί να γίνει με μικρό σχεδιασμό. Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς μπορούν τα ταξιδέψουν σχεδόν παντού. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε ποιο μέρος θέλετε να επισκεφτείτε και το χρονικό διάστημα που θα γίνει αυτό.

Μετά, με την βοήθεια του διαδικτύου ή του προσωπικού της μονάδας σας, θα βρείτε την πιο κοντινή στο σημείο που θέλετε να επεσκέφθητε , μονάδα αιμοκάθαρσης.

Επικοινωνήστε με την μονάδα «διακοπών» σας και ενημερώστε το προσωπικό για τις μέρες που επιθυμείτε να την επισκεφτείτε και τις μέρες που κάνετε αιμοκάθαρση. Θα ενημερωθείτε σε αυτή τη φάση για την διαθεσιμότητα θέσεων στην μονάδα επιλογής σας.

Αφού καθορίσετε το χρονικό διάστημα της επίσκεψης σας και επιβεβαιώσετε και την διαθεσιμότητα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πάρετε τις πληροφορίες που θέλετε καθώς και για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.  Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα έγγραφα που θα πρέπει να στείλετε πριν την άφιξη σας στην μονάδα υποδοχής αλλά και για τα έγγραφα που θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας κατά την άφιξη σας.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ξεκινήσω αυτή τη διαδικασία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  4-8 εβδομάδες είναι ένα όριο ασφαλές για να βρείτε θέση στην μονάδα αιμοκάθαρσης που θα σας υποδεχτεί.

Μήπως δεν με καλύπτει η ασφάλεια μου αν κάνω αιμοκάθαρση σε άλλη μονάδα ;

Φυσικά και όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσκομίσετε στην μονάδα «διακοπών» μια γνωμάτευση από την μονάδα αιμοκάθαρσης σας που να βεβαιώνει την ιατρική κατάσταση σας. Τέτοιες πληροφορίες θα σας δοθούν στην πρώτη επικοινωνία σας με την μονάδα «διακοπών».

Νιώθω ανασφάλεια σε άλλη μονάδα. Δεν γνωρίζουν το ιστορικό μου. Είναι δικαιολογημένο αυτό;

Όχι. Φεύγοντας από την μονάδα σας, θα έχετε μαζί σας, ένα ιατρικό ενημερωτικό, με όλα τα ιατρικά στοιχεία σας, το ατομικό ιατρικό ιστορικό σας καθώς και τις συνθήκες αιμοκάθαρσης (διάρκεια, τύπος φίλτρου κλπ). Με αυτόν τον τρόπο  η αιμοκάθαρση που θα κάνετε στην μονάδα «διακοπών» να είναι πανομοιότυπη με αυτή που κάνετε στην κύρια μονάδα σας.

Υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία για το ταξίδι;

Θα πρέπει να έχετε ένα αντίγραφο του ιατρικού ιστορικού σας αλλά και τα τελευταία εργαστηριακά ανεξάρτητα αν έχουν αποσταλεί από την μονάδα σας στην μονάδα διακοπών. Σε ότι αφορά την φαρμακευτική σας αγωγή , είναι ασφαλέστερο,  σε περίπτωση που χαθεί η αποσκευή σας, να έχετε σε χειραποσκευή τα φάρμακα σας Κάποιες αεροπορικές εταιρείες, παρέχουν την δυνατότητα ενημέρωσης τους πριν το ταξίδι για  προτιμήσεις στα γεύματα κατά την διάρκεια της πτήσης. 

Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια των διακοπών μου; Αν χρειαστώ νοσηλεία;

Όλες οι μονάδες που λειτουργούν εκτός νοσοκομείων – κλινικών, λειτουργούν σε διασύνδεση με  κρατικά νοσοκομεία και υπάρχουν διαδικασίες που ορίζουν τον τρόπο νοσηλείας και εισαγωγής των ασθενών που θα το χρειαστούν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.mesogeios.gr/

Βιβλιογραφία

  1. Burningham. Getting away from it all. Holiday for dialysis patients and their families. Nurs Times. 1981 Mar 5;77(10):395-6. PubMed PMID: 6907882.
  2. Dialysis away from base (DAFB), NHS, UK: https://www.england.nhs.uk/commissioning/wpcontent/uploads/sites/12/2013/05/dafb-faqs.pdf
  3. My story. Holiday dialysis: a real celebration. Nephrol News Issues. 2016 Aug;30(9):33-35. PubMed PMID: 28157279.
  4. Corbett RW, Prout V, Haynes D, Edwards C, Frankel AH. Problems associated with hemodialysis and travel. J Travel Med. 2014 Jul-Aug;21(4):255-9. doi:
  5. Travelling with ESRD. Protecting the dialysis prescription during travel. Nephrol News Issues. 1996 Mar;10(3):22, 26-8. PubMed PMID: 8999339.
  6. Nephrol News Issues. 1995 Mar;9(3):17, 26. Traveling with ESRD: planning a vacation can be challenging, but rewarding for dialysis patients. Leshowitz M.
  7. https://www.mesogeios.gr/contact-us
  8. https://www.kidney.org/sites/default/files/11-10-0513_traveltips.pdf