Φάρμακα για ανθρώπους που κάνουν αιμοκάθαρση

 

Το κείμενο αυτό παρουσιάζει τα φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνότερα σε ανθρώπους που κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Έχει γραφτεί για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιο κοινά φάρμακα καθώς και κάποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. 

Τι φάρμακα μπορεί να χρειαστώ

 

Τα πιο κοινά φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφηθούν περιλαμβάνουν:

 

Φάρμακα που ελαττώνουν τον κνησμό (φαγούρα), «αντι-ισταμινικά»

 

Τα αντι-ισταμινικά χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον κνησμό που είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα στην Χρόνια Νεφρική Νόσο και συμβαίνει καθώς τοξικά προϊόντα αθροίζονται στο σώμα σας. Υπάρχουν πολλοί τύποι αντι-ισταμινικών και κάποια μπορούν να αγοραστούν από το φαρμακείο χωρίς συνταγή. Βεβαιωθείτε ότι δε λαμβάνετε διπλή από την συνιστώμενη δόση -μην παίρνετε αντισταμινικά που έχετε αγοράσει μόνοι σας από το φαρμακείο μαζί με αυτά που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Τα αντι-ισταμινικά περιλαμβάνουν την χλωρφεναμίνη, την υδροξυζίνη, τη λοραταδίνη και την σετιριζίνη. Σημειώστε ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματικά και επιπλέον μπορεί να σας δημιουργήσουν υπνηλία και δυσκολία στην οδήγηση. Πριν δοκιμάσετε αντι-ισταμινικά, θα ήταν προτιμότερο να αυξήσετε τη δόση της αιμοκάθαρσής σας, ώστε να αφαιρούνται πιο αποτελεσματικά οι τοξικές ουσίες που σας προκαλούν τη φαγούρα.

 

Φάρμακα που ανακουφίζουν από την δυσκοιλιότητα.

 

Η Λακτουλόζη, ή σέννα, ή παραφίνη και άλλα υπακτικά χορηγούνται για να θεραπεύουν ή να προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα. Μπορούν να λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί μία ή δύο μέρες για να δώσουν αποτέλεσμα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι και ρέψιμο. Σημείωση: αυτά συνταγογραφούνται συνήθως σε ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση. Το Fybogel δεν πρέπει να λαμβάνεται εάν βρίσκεστε σε περιορισμό υγρών.

 

Φάρμακα που μειώνουν τη γλοιότητα του αίματος ή κοινώς «αραιώνουν το αίμα».

 

Τέτοια φάρμακα είναι η ασπιρίνη ή η κλοπιδογρέλη. Συνήθως λαμβάνονται μια φορά την ημέρα το πρωί μαζί με φαγητό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν τη δυσπεψία και τις μελανιές. Σημειώστε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης είναι ασφαλής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο.

 

Φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια.

 

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοίμωξης της «γραμμής αιμοκάθαρσης». Μπορεί να χορηγηθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά συμπεριλαμβανομένης της γενταμυκίνης και της βανκομυκίνης.  Τα αντιβιοτικά συνήθως χορηγούνται στη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης και αλλάζουν ανάλογα με τα υπεύθυνα βακτήρια. Οι ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση μπορεί να εμφανίσουν περιτονίτιδα,  - μια λοίμωξη του περιτοναίου. Για την περιτονίτιδα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά όπως η γενταμυκίνη, η βανκομυκίνη και η σιπροφλοξασίνη. Συνήθως δίνεται μια σειρά ενέσεων ενδοφλέβια, μέσω φλεβικού καθετήρα ή μέσω του μηχανήματος της αιμοκάθαρσης. Μπορεί να χρειαστεί να μετρηθούν τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα για να προσδιοριστεί η συχνότητα της δόσης. Άλλα αντιβιοτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τη λοίμωξη.

 

Φάρμακα για να διατηρείται ανοιχτός και λειτουργικός ο κεντρικός καθετήρας αιμοκάθαρσης.

 

Στο τέλος της συνεδρίας αιμοκάθαρσης, ένα διάλυμα θα τοποθετηθεί μέσα στον καθετήρα αιμοκάθαρσή σας για να προλάβει την πήξη του αίματος και τις λοιμώξεις και θα μείνει εκεί μέχρι την επόμενη συνεδρία αιμοκάθαρσης. Χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι διαλυμάτων που περιέχουν αντιβιοτικά, κιτρικά, ή ηπαρίνη.

 

Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β

 

Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β συστήνεται να έχει γίνει πριν την έναρξη της εξωνεφρικής κάθαρσης. Η ηπατίτιδα Β είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω του αίματος ή μέσα από μολυσμένα με τον ιό της ηπατίτιδας Β υγρά.  Για τον λόγο αυτό η αιμοκάθαρση σας κάνει ευάλωτους σε αυτή τη λοίμωξη.

 

Φάρμακα για τις κράμπες

 

Μερικές φορές οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση υποφέρουν από κράμπες. Η κράμπα μπορεί να προκληθεί από μεγάλη απώλεια υγρών κατά την αιμοκάθαρση ή λόγω γενικότερης αφυδάτωσης, για παράδειγμα, αν μετά από αιμοκάθαρση ζυγιστείτε και βρεθείτε πολύ πιο χαμηλά από το ιδανικό ξηρό σας βάρος. Θυμηθείτε ότι το ξηρό σας βάρος προσαρμόζεται προς τα κάτω αν έχετε αδυνατίσει και προς τα πάνω αν έχετε παχύνει. Μιλήστε με τον γιατρό ή τη νοσηλεύτρια  εάν έχετε ανησυχία για το βάρος σας. Εάν το βάρος σας μεταξύ των συνεδριών αιμοκάθαρσης αυξάνεται υπερβολικά πρέπει να μετρήσετε τα υγρά που πίνετε και να ζητήσετε από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας συμβουλές για τη μείωση της ποσότητας του νερού που πίνετε.

 

Φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο (Παυσίπονα)

 

Η παρακεταμόλη μπορεί να λαμβάνεται από όλους τους ασθενείς. Φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη μαζί με κωδείνη (πχ Lonarid) μπορούν να ληφθούν με συνταγή γιατρού και σε μικρότερη δόση. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και μεγάλες δόσεις ασπιρίνης μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν με προσοχή σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εάν αυτοί δεν παράγουν πλέον ούρα. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τα πάρετε.