Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Ποια είναι τα στάδια της νεφρικής νόσου;

Με τον όρο νεφρική νόσο ή αλλιώς νεφρική ανεπάρκεια αναφερόμαστε στην έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας που μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή οπότε και είναι απαραίτητη η υποκατάσταση της λειτουργίας των νεφρών εξωγενώς με τεχνητό μέσο- αιμοκάθαρση . Οι νεφροί αποτελούν ένα από τα σηματικότερα όργανα του οργανισμού καθώς δρούν ως ένας φυσικός μηχανισμός φιλτραρίσματος στο σώμα μας. Το κύριο <<καθήκον>> τους είναι η επαναρρόφηση χρήσιμων για των οργανισμο ουσιών και η απέκκριση άχρηστων ή/και επιβλαβών ουσιών.

Διαβάστε περισσότερα

Nεφροπαθής ασθενής: Τι πρέπει να προσέχει

Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) μπορούν να έχουν ένα αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, χωρίς αυτό να επηρεάζεται από την πάθησή τους! Αν και δεν είναι εφικτό να διορθωθεί η βλάβη που έχει ήδη συμβεί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιδεινωθεί. Άλλωστε μόνο σε ένα μικρό ποσοστό νεφροπαθών ασθενών, η ασθένεια φτάνει σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβάστε περισσότερα

Αιμοκάθαρση και Τρίτη Ηλικία

Οι νεφρολόγοι τα τελευταία χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ως εκ τούτου, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ηλικιακής ομάδας και η προσαρμογή της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης στις ιδιαιτερότητες αυτές είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή με αιμοκάθαρση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

Διαγνώστηκα με νεφρική νόσο τελικού σταδίου Πώς θα είναι πλέον η ζωή με αιμοκάθαρση; Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης αποτελούν μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα με αυξημένη την ανάγκη της ιατρικής φροντίδας.

Διαβάστε περισσότερα

Φίστουλα και Αιμοκάθαρση

Σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (δομικής και λειτουργικής βλάβης των νεφρών που επιμένει για πάνω από τρεις μήνες) τα νεφρά ανεπαρκούν και αδυνατούν να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους που ουσιαστικά συνιστούν το “φιλτράρισμα”- “καθάρισμα” του αίματος από τις περιττές ή επιβλαβείς ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Η πανδημία είχε και συνεχίζει να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις σε όλα τα υγειονομικά συστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό επιπλοκών μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών με άλλα σημαντικά υποκείμενα νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνεται η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου και ενδεχομένως ασθενείς σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση.

Διαβάστε περισσότερα