Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Φίστουλα και Αιμοκάθαρση

Σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (δομικής και λειτουργικής βλάβης των νεφρών που επιμένει για πάνω από τρεις μήνες) τα νεφρά ανεπαρκούν και αδυνατούν να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους που ουσιαστικά συνιστούν το “φιλτράρισμα”- “καθάρισμα” του αίματος από τις περιττές ή επιβλαβείς ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Η πανδημία είχε και συνεχίζει να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις σε όλα τα υγειονομικά συστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό επιπλοκών μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών με άλλα σημαντικά υποκείμενα νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνεται η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου και ενδεχομένως ασθενείς σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση.

Διαβάστε περισσότερα

Alzheimer...  Μία νόσος που επηρεάζει τον ασθενή και το περιβάλλον του

Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer κυρίως με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη νόσο. Το Alzheimer είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος που πλήττει τον εγκέφαλο και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών - γνωστικών λειτουργιών και επηρεάζει πιο συγκεκριμένα τη μνήμη, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα, την κριτική ικανότητα, την αφαιρετική σκέψη.

Διαβάστε περισσότερα

Κολύμπι και αιμοκάθαρση

Η θάλασσα και το κολύμπι αποτελούν πρωταρχική διέξοδο και απόλαυση, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Για κάποιον ενταγμένο σε τακτικό πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, ίσως μοιάζει απαγορευτικό… αυτό δε σημαίνει πως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ενημερωθείτε σχετικά με το αν μπορείτε να κολυμπήσετε, πώς να προστατέψετε την φίστουλα σας και το τι πρέπει εξατομικευμένα να προσέχετε.

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχική Υγεία

Ο Μάιος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική μας υγεία. Ψυχική υγεία λοιπόν... Υποχρέωση ή πολυτέλεια; Δικαίωμα ή ανάγκη; Την ψυχική μας υγεία πρέπει να την προστατεύουμε...Ουσιαστικά πρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

Με στόχο τη μεταμόσχευση... προμεταμοσχευτική διαδικασία

Δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα τα ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Στα mesogeios με ποσοστό σε μεταμοσχεύσεις ασθενών μας 4,57%, επί του συνόλου των Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού στη χώρα μας για το τελευταίο έτος, δεν εφησυχάζουμε, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στεκόμαστε αρωγοί στη διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα