Nεφροπαθής ασθενής: Τι πρέπει να προσέχει

Ωστόσο, ακόμα κι αν η κατάσταση του ασθενούς είναι ήπια, είναι σημαντικό να φροντίζει καλά τον εαυτό του για να σταματήσει την επιδείνωση της νόσου και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, όπως λόγου χάρη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο αιμοκαθαιρόμενος οφείλει λοιπόν να προσέχει τον εαυτό του και κατ’ επέκταση ορισμένες συνήθειες του. Πιο αναλυτικά:
Οφείλει να μην αποκλίνει από τη φαρμακευτική του αγωγή.
Είναι βαρύνουσας σημασίας να λαμβάνει πιστά και απαρέγκλιτα οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο, ακόμα κι αν αυτό τον κάνει να μην αισθάνεται καλά. Καλό θα είναι να γνωρίζει ο ασθενής πως ορισμένα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στο μέλλον. Επίσης, το ιατρικό προσωπικό του «Μεσόγειος» επισημαίνει τη χρησιμότητα του να συμβουλεύεται ο ασθενής το ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακο σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή πριν από την ενδεχόμενη λήψη οποιουδήποτε παυσίπονου ή συμπληρώματος διατροφής. Για τον λόγο αυτό οφείλει ο ασθενής να συμβουλεύεται, εκ των προτέρων, τον ιατρό του και την ομάδα φροντίδας του, σχετικά. Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί πως μερικές φορές επηρεάζονται οι νεφροί ή η απόδοση του φαρμάκου. Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσής του, ο νεφροπαθής είναι χρήσιμο να διαβάζει όσο το δυνατόν περισσότερα για τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τις νεφρικές παθήσεις. Το εξειδικευμένο προσωπικό του «Μεσόγειος» βρίσκεται πάντα στη διάθεση του νεφροπαθούς ώστε να συζητηθούν οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το φάρμακο που παίρνει ή για να αντιμετωπιστούν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, συστήνεται και ο εμβολιασμός. Η νεφρική ανεπάρκεια επιβαρύνει την υγεία και καταπονεί τον οργανισμό, γεγονός που τον κάνει επιρρεπή σε άλλες ασθένειες όπως η γρίπη και ο πνευμονόκοκκος.
Οφείλει να προσέχει τη διατροφή του.
Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικής υγείας του νεφροπαθούς και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης περαιτέρω προβλημάτων. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:
- Φρούτα και λαχανικά – ανάλογα βέβαια και τα επίπεδα καλίου στο αίμα του ασθενούς
- Γεύματα που περιλαμβάνουν αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες, ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι ή ζυμαρικά - με προσοχή στους σακχαροδιαβητικούς ασθενείς
- Γαλακτοκομικά ή υποκατάστατα αυτών-ανάλογα βέβαια και με τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα του ασθενούς
- Μερικά φασόλια ή όσπρια, ψάρια, αυγά ή κρέας ως πηγή πρωτεΐνης
- Χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, αλατιού (ίσως το πιο σημαντικό σε γενικά πλαίσια) και ζάχαρης
Στα κέντρα «Μεσόγειος» παρέχονται επίσης συμβουλές σχετικά με διατροφικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν ειδικά όσον αφορά τη νεφρική νόσο, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της ποσότητας καλίου κ.α..
Οφείλει να προσέχει τη φυσική του κατάσταση.
Σε πληθώρα ερευνών τονίζεται η σημασία της άσκησης στη ζωή του νεφροπαθούς. Η τακτική σωματική δραστηριότητα δύναται να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικότερης υγείας του ασθενούς. Συνήθως οι περισσότεροι νεφροπαθείς φοβούνται να ασκηθούν. Μέγα λάθος! Η άσκηση είναι ιδανική για όποιον πάσχει από νεφρική νόσο, όσο σοβαρή κι αν είναι. Όχι μόνο έχει αποδειχθεί πως ενισχύσει την ενέργεια, αλλά βοηθάει κιόλας στον ύπνο, τον διευκολύνει με άλλα λόγια. Επιπροσθέτως, ενδυναμώνει τα οστά. Είναι γνωστό επίσης πως η τακτική άσκηση αποτρέπει την κατάθλιψη, κρατάει σε φόρμα τους ασκούμενους και ασφαλώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις. Ειδικοί τονίζουν πως αν ο νεφροπαθής βρίσκεται σε ένα ήπιο έως μέτριο στάδιο της νόσου, τότε η ικανότητά του για άσκηση δεν πρέπει να μειωθεί. Θα πρέπει να μπορεί να ασκείται τόσο συχνά και τόσο έντονα όσο κάποιος της ίδιας ηλικίας με αυτόν με υγιή νεφρά. Εάν τώρα η κατάστασή του είναι πιο προχωρημένη ή είναι ήδη σε αιμοκάθαρση, η ικανότητά του να ασκείται είναι πιθανό να μειωθεί και ως εκ τούτου μπορεί να του κόβεται η ανάσα και να κουράζεται πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά, η άσκηση εξακολουθεί να είναι ευεργετική. Η συμβουλή των ειδικών είναι να ξεκινάει αργά και να αυξάνει σταδιακά το ρυθμό. Προσοχή όμως, ο νεφροπαθής πρέπει μα συμβουλευτεί τον ιατρό του προτού ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.
Οφείλει να διακόψει το κάπνισμα και να περιορίσει το αλκοόλ.
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο πολλών άλλων προβλημάτων υγείας. Υπάρχουν φορείς και επαγγελματίες που παρέχουν υποστήριξη και, εάν είναι απαραίτητο, να συνταγογραφήσουν θεραπείες διακοπής του καπνίσματος. Μπορεί ακόμα να επιτρέπεται η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ στην περίπτωση νεφρικής νόσου, αλλά καλό είναι να μην ξεπερνούνται τα συνιστάμενά όρια άνω των 14 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα.
Ο νεφροπαθής οφείλει να προσέχει σε πολλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι πρέπει να βάλει σε «πάγο» τη ζωή του. Σε πρώτα και ελεγχόμενα στάδια της νόσου, η προσωπική, επαγγελματική και σεξουαλική του ζωή συνεχίζει κανονικά εφόσον προσέχει. Φυσικά η αρωγή εξιδεικευμένων κέντρων υγείας είναι πολύτιμη. Τα κέντρα «Μεσόγειος» διαθέτοντας άριστα κατηρτισμένο προσωπικό και μηχανήματα αιχμής, αποτελούν την ιδανική λύση για κάθε νεφροπαθή, σε όλα τα στάδια. Αντιμετωπίζοντας τον νεφροπαθή με αμέριστη κατανόηση και εχεμύθεια, εμπνέουν εμπιστοσύνη και βοηθούν καθημερινά πολλούς ασθενείς στη διαχείριση της νόσου.
