Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Παθήσεις νεφρών

Οι παθήσεις των νεφρών είναι μια προοδευτική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε φύλο (πιο συχνά γυναίκες), με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα στάδια της νεφρικής νόσου;

Με τον όρο νεφρική νόσο ή αλλιώς νεφρική ανεπάρκεια αναφερόμαστε στην έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας που μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή οπότε και είναι απαραίτητη η υποκατάσταση της λειτουργίας των νεφρών εξωγενώς με τεχνητό μέσο- αιμοκάθαρση . Οι νεφροί αποτελούν ένα από τα σηματικότερα όργανα του οργανισμού καθώς δρούν ως ένας φυσικός μηχανισμός φιλτραρίσματος στο σώμα μας. Το κύριο <<καθήκον>> τους είναι η επαναρρόφηση χρήσιμων για των οργανισμο ουσιών και η απέκκριση άχρηστων ή/και επιβλαβών ουσιών.

Διαβάστε περισσότερα

Nεφροπαθής ασθενής: Τι πρέπει να προσέχει

Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) μπορούν να έχουν ένα αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, χωρίς αυτό να επηρεάζεται από την πάθησή τους! Αν και δεν είναι εφικτό να διορθωθεί η βλάβη που έχει ήδη συμβεί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιδεινωθεί. Άλλωστε μόνο σε ένα μικρό ποσοστό νεφροπαθών ασθενών, η ασθένεια φτάνει σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβάστε περισσότερα

Αιμοκάθαρση και Τρίτη Ηλικία

Οι νεφρολόγοι τα τελευταία χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ως εκ τούτου, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ηλικιακής ομάδας και η προσαρμογή της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης στις ιδιαιτερότητες αυτές είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Φίστουλα και Αιμοκάθαρση

Σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (δομικής και λειτουργικής βλάβης των νεφρών που επιμένει για πάνω από τρεις μήνες) τα νεφρά ανεπαρκούν και αδυνατούν να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους που ουσιαστικά συνιστούν το “φιλτράρισμα”- “καθάρισμα” του αίματος από τις περιττές ή επιβλαβείς ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Νεφρική Νόσος

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που συνδέουν το κάπνισμα με την εμφάνιση (και μάλιστα με την εμφάνιση ΧΝΝ στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα χωρίς παράγοντα κινδύνου για νεφροπάθεια) αλλά και την εξέλιξη ήδη υπάρχουσας Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Μεγαλύτερη επιβάρυνση υπάρχει στους ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νεφροπάθεια ή από την νεφροπάθεια εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με ποιους μηχανισμούς προκαλεί βλάβη το κάπνισμα στην νεφρική λειτουργία;

Διαβάστε περισσότερα