Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Κάπνισμα και Νεφρική Νόσος

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που συνδέουν το κάπνισμα με την εμφάνιση (και μάλιστα με την εμφάνιση ΧΝΝ στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα χωρίς παράγοντα κινδύνου για νεφροπάθεια) αλλά και την εξέλιξη ήδη υπάρχουσας Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Μεγαλύτερη επιβάρυνση υπάρχει στους ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νεφροπάθεια ή από την νεφροπάθεια εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με ποιους μηχανισμούς προκαλεί βλάβη το κάπνισμα στην νεφρική λειτουργία;

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης; O σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος, προερχόμενα από την αδυναμία/ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό, την περιορισμένη δράση της παραγόμενης ινσουλίνης ή το συνδυασμό και των δύο καταστάσεων (CDC 1998). Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρός και τρίτη ηλικία : αλλαγές των νεφρών και του ουροποιητικού

Έχει σχέση η νεφρική νόσος με την ηλικία; Ναι. Οποιαδήποτε νεφρική νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά σε ηλικίες πάνω από 60 ετών, είναι περισσότερη πιθανή η εμφάνιση της. Τουλάχιστον το 50% των «νεφρολογικών» ασθενών είναι ηλικιωμένοι. Όσο μεγαλώνει η ηλικία μας, μεγαλώνει και η ηλικία των νεφρών μας.

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρολιθίαση. Οι γνωστές «πέτρες» στους νεφρούς. Βασικά στοιχεία.

Τι είναι οι «πέτρες» στους νεφρούς; Οι πέτρες νεφρών είναι σκληρά κομμάτια υλικού που μοιάζουν με βότσαλα και σχηματίζονται στον ένα ή και στους δύο νεφρούς σας όταν τα επίπεδα ορισμένων μετάλλων που βρίσκονται στα ούρα σας είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

COVID-19

Ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς και το προσωπικό του αξιολόγησε έγκαιρα τη σοβαρότητα της κατάστασης και έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές ύπνου και νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχει σχέση ;

Είναι συχνές οι διαταραχές ύπνου σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση; Ναι είναι πολύ συχνές. Από αϋπνία πάσχει περίπου το 70% των ασθενών υπό αιμοκάθαρση.

Διαβάστε περισσότερα