Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Αιμοκάθαρση και Τρίτη Ηλικία

Οι νεφρολόγοι τα τελευταία χρόνια καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ως εκ τούτου, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ηλικιακής ομάδας και η προσαρμογή της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης στις ιδιαιτερότητες αυτές είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Φίστουλα και Αιμοκάθαρση

Σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (δομικής και λειτουργικής βλάβης των νεφρών που επιμένει για πάνω από τρεις μήνες) τα νεφρά ανεπαρκούν και αδυνατούν να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους που ουσιαστικά συνιστούν το “φιλτράρισμα”- “καθάρισμα” του αίματος από τις περιττές ή επιβλαβείς ουσίες που προκύπτουν από τον μεταβολισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Νεφρική Νόσος

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που συνδέουν το κάπνισμα με την εμφάνιση (και μάλιστα με την εμφάνιση ΧΝΝ στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε άτομα χωρίς παράγοντα κινδύνου για νεφροπάθεια) αλλά και την εξέλιξη ήδη υπάρχουσας Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Μεγαλύτερη επιβάρυνση υπάρχει στους ασθενείς που πάσχουν από διαβητική νεφροπάθεια ή από την νεφροπάθεια εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με ποιους μηχανισμούς προκαλεί βλάβη το κάπνισμα στην νεφρική λειτουργία;

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης; O σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος, προερχόμενα από την αδυναμία/ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό, την περιορισμένη δράση της παραγόμενης ινσουλίνης ή το συνδυασμό και των δύο καταστάσεων (CDC 1998). Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρός και τρίτη ηλικία : αλλαγές των νεφρών και του ουροποιητικού

Έχει σχέση η νεφρική νόσος με την ηλικία; Ναι. Οποιαδήποτε νεφρική νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά σε ηλικίες πάνω από 60 ετών, είναι περισσότερη πιθανή η εμφάνιση της. Τουλάχιστον το 50% των «νεφρολογικών» ασθενών είναι ηλικιωμένοι. Όσο μεγαλώνει η ηλικία μας, μεγαλώνει και η ηλικία των νεφρών μας.

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρολιθίαση. Οι γνωστές «πέτρες» στους νεφρούς. Βασικά στοιχεία.

Τι είναι οι «πέτρες» στους νεφρούς; Οι πέτρες νεφρών είναι σκληρά κομμάτια υλικού που μοιάζουν με βότσαλα και σχηματίζονται στον ένα ή και στους δύο νεφρούς σας όταν τα επίπεδα ορισμένων μετάλλων που βρίσκονται στα ούρα σας είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα