Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Συμβουλές για υγιή νεφρά

Συμβουλές για υγιή νεφρά

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί το σύνολο οργάνων που λειτουργούν ως μονάδες αλλά και σε συνεργασία με στόχο τη διατήρηση της συνολικής υγείας του. Ένα από τα όργανα που έχουν βασικό ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας - ομοιόστασης του οργανισμού είναι και τα νεφρά. Η διατήρηση υγιών νεφρών είναι ζωτικής σημασίας, ενώ οποιαδήποτε βλάβη ή ασθένεια παρουσιαστεί σε αυτά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε άλλα όργανα, αλλά και συνολικά στον οργανισμό. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στον ρόλο των νεφρών, στις ασθένειες που μπορεί να τα προσβάλουν και θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε υγιή νεφρά.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα νεφρά;

Τα νεφρά είναι δύο όργανα τα οποία έχουν το σχήμα  φασολιού και βρίσκονται οπισθοπεριτοναϊκά στην οσφυϊκή χώρα, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης στο ύψος του 12ου θωρακικού - μέχρι του 3ου οσφυϊκού σπονδύλου. Αποτελούν σημαντικό τμήμα του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι υπεύθυνα για διαφορετικές λειτουργίες του.

 

Ρόλος των νεφρών

Οι βασικές λειτουργίες των νεφρών, είναι οι παρακάτω:

 • Φιλτράρουν διάφορες ουσίες (όπως είναι η ουρία και η κρεατινίνη) και τα περιττά υγρά από το αίμα και τα αποβάλλουν από το σώμα μέσω της παραγωγής ούρων.
 • Ρυθμίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών όπως είναι το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο.
 • Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση παράγοντας ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν την ποσότητα των υγρών και του νατρίου.
 • Παράγουν την ορμόνη ερυθροποιητίνη η οποία διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.
 • Διατηρούν την υγεία των οστών μέσω της ρύθμισης της ισορροπίας των μετάλλων στο σώμα μέσω της παραγωγής της ενεργού βιταμίνης D.

 

Ποιες παθήσεις σχετίζονται με τα νεφρά;

Η κακή υγεία των νεφρών είναι δυνατόν να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις, από τις οποίες κάποιες είναι εξαιρετικά σοβαρές και χρήζουν ιατρικής θεραπείας το συντομότερο δυνατόν. Στις συχνότερες παθήσεις των νεφρών συγκαταλέγονται οι εξής:

 • Χρόνια νεφρική νόσος: αποτελεί δομική ή λειτουργική βλάβη των νεφρών η οποία διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή διότι συνεπάγεται τη σταδιακή απώλεια της λειτουργίας των νεφρών.
 • Λιθίαση του ουροποιητικού (πέτρες στα νεφρά): Η συσσώρευση ασβεστίου, οξαλικών και φωσφορικών στα νεφρά οδηγεί στον σχηματισμό κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερες μάζες, τις λεγόμενες πέτρες στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη και προκαλούν πόνο και δυσφορία όταν μετακινούνται στο ουροποιητικό σύστημα.
 • Πυελονεφρίτιδα: πρόκειται λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προσβάλλει τα νεφρά. Υπεύθυνα για την εμφάνισή της είναι κάποια βακτήρια που κατευθύνονται από την ουροδόχο κύστη προς τα νεφρά, προκαλώντας τους φλεγμονή. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, η πυελονεφρίτιδα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη των νεφρών.
 • Νεφρωσικό και νεφριτιδικό σύνδρομο : πρόκειται για απώλεια πρωτεϊνών ή και ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα που μπορεί να έχει διάφορες αιτίες όπως: προσβολή των νεφρών από σακχαρώδη διαβήτη, αγγειίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ηπατίτιδες κ.ά.

 

Συμβουλές για υγιή νεφρά

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία των νεφρών σας και σε πολλές περιπτώσεις να αποφύγετε τις παθήσεις που μπορεί να προκληθούν σε αυτά:

 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να σας βοηθήσει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τα νεφρά.
 • Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση: Τα υψηλά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι δυνατόν να βλάψουν τα νεφρά. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος: Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας νεφρικής νόσου. Συνεπώς, η διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα συμβάλλει στην υγεία των νεφρών.
 • Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Καταναλώστε σε καθημερινή βάση φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως για να διατηρήσετε την υγεία των νεφρών σας.
 • Εντάξτε την άσκηση στο πρόγραμμά σας: Η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς βάρους, στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της υγείας των νεφρών.
 • Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού: Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια βλάπτει τα νεφρά.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα: Οι δυο αυτές συνήθειες μπορούν να βλάψουν τα νεφρά και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου.

 

Τα νεφρά μας μπορούν να μείνουν υγιή και λειτουργικά εάν τα φροντίζουμε κατάλληλα. Για περισσότερες εξατομικευμένες συμβουλές, επικοινωνήστε σήμερα με τον Όμιλο Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios.

CTA