Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Αιμοκάθαρση: Πώς να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας αποτελεσματικά;

αιμοκάθαρση και χρόνος

Οι περισσότεροι νεφροπαθείς ασθενείς πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης θα χρειαστεί να αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο στη νεφρολογική μονάδα. Κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο χρόνος του ασθενή κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης; Μήπως τελικά κατά την αιμοκάθαρση μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά ο χρόνος ;
 

Αιμοκάθαρση : Χρόνος διαδικασίας

 Η αιμοκάθαρση διεξάγεται σε εξειδικευμένα νεφρολογικά κέντρα ή και κατ’ οίκον.

Συγκεκριμένα, η τυπική αιμοκάθαρση διαρκεί από 3 έως 5 ώρες και πραγματοποιείται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κατά την έναρξη της θεραπείας, πολλοί νεφροπαθείς ανησυχούν για τον χρόνο που αφιερώνουν στη νεφρολογική μονάδα, μερικοί από αυτούς αισθάνονται απογοητευμένοι για το ό,τι δεν μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο τους αποτελεσματικά. Πώς μπορούμε όμως, να εκμεταλλευτούμε σωστά τον χρόνο μας κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;
 

Αιμοκάθαρση : Σωστός προγραμματισμός  

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης δύναται να αλλάξει την καθημερινότητα του ασθενούς. Όμως στην πραγματικότητα, η αιμοκάθαρση απαιτεί μόνο το 10% του εβδομαδιαίου χρόνου του ασθενή, που με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά.

Σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοκάθαρσης, μπορεί να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που θα διευκολύνει τον ασθενή.

Ο ασθενής μαζί με τις ιατρικές οδηγίες και τις οδηγίες διατροφής που θα λάβει από τη νεφρολογική μονάδα, δύναται να καθορίσει και το πρόγραμμα αιμοκάθαρσής του. Κρατώντας ημερολόγιο με τη ρουτίνα του, μπορεί να είναι συνεπής τόσο στη θεραπεία όσο και στις προσωπικές του ενασχολήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον χρόνο του και να τον αξιοποιήσει δημιουργικά κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.
 

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά ο χρόνος κατά την αιμοκάθαρση ;

Είναι γεγονός πως οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης περνούν αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα στο νεφρολογικό κέντρο. Επομένως, είναι σημαντικό γι' αυτούς να βρουν τρόπους για να αξιοποιούν παραγωγικά αυτόν τον χρόνο. Μέσω αυτής της προσέγγισης, η διαδικασία της αιμοκάθαρσης αποκτά επιπλέον νόημα, ενισχύοντας τη συνολική προσπάθεια των νεφροπαθών.
 

Στην αιμοκάθαρση ο χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί ως εξής :

  • Ανάγνωση βιβλίου & μάθηση : Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, παρέχεται ο χρόνος για να επενδύσετε σε ενδιαφέροντα και εκπαιδευτικά θέματα. Η ανάγνωση βιβλίων είτε πρόκειται για λογοτεχνικά έργα που παρέχουν διασκέδαση και ψυχαγωγία, είτε για βιβλία αυτοβελτίωσης που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, μπορεί να είναι εξαιρετικά εποικοδομητική.

Επιπλέον, η ανάγνωση άρθρων εφημερίδων και άλλων πηγών ενημέρωσης μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να παραμείνει ενήμερος για τις εξελίξεις στον κόσμο και τον τομέα της υγείας, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κατανόηση την κατάστασή του.

  • Ψυχαγωγία μέσω οθόνης: Η επιλογή ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, πολλοί ασθενείς επιλέγουν να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή να απολαύσουν αγαπημένες ταινίες αναζητώντας την εμπειρία του κινηματογράφου ακόμα και μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου. Η οθόνη γίνεται ένας κόσμος ψυχαγωγίας και απόδρασης από τη ρουτίνα της θεραπείας.
  • Διαδίκτυο  & Διαδικτυακές συζητήσεις : Ο χρόνος κατά την αιμοκάθαρση μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία διαδικτυακής κοινωνικοποίησης με φίλους και οικογένεια μέσω κοινωνικών δικτύων ή εφαρμογών συνομιλίας. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων και την ψυχολογική ευημερία κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ακόμα, η απλή περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει ως ένας τρόπος απόδρασης από την καθημερινότητα και να προσφέρει μια ποικίλη παλέτα διασκέδασης.
  • Δημιουργική έκφραση μέσω της συγγραφής: Αξιοποιώντας τον χρόνο με έμπνευση : Μια άλλη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου είναι η συγγραφή κειμένων ή η καταγραφή ενός προσωπικού ημερολογίου. Η γραφή βοηθάει ευρύτερα τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και την εμπειρία τους.
  • Συναναστροφή με άλλους ανθρώπους στο νεφρολογικό κέντρο :

Πολύ σημαντική επίσης είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία μεταξύ των ασθενών. Η σύνδεση με τους άλλους, με τους οποίους μοιράζεται κανείς την ίδια εμπειρία, ενδυναμώνει την προσπάθεια του καθενός ξεχωριστά. Αυτό δημιουργεί μία σχέση συνεχούς ενίσχυσης και ανταλλαγής συναισθημάτων.

  • Εργασία μέσω υπολογιστή: Ο χρόνος κατά την αιμοκάθαρση αποτελεί για ορισμένους μια καλή ευκαιρία για εργασία. Η εργασία μέσω του υπολογιστή προσφέρει τη δυνατότητα να διατηρηθεί η παραγωγικότητα και η συνδεσιμότητα με την επαγγελματική ή προσωπική δραστηριότητα. Επιπλέον, η δυνατότητα να ασχολούνται με ένα επαγγελματικό έργο ή να εκτελούν εργασίες είναι ενθαρρυντική και μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθάνονται πιο αποτελεσματικοί και αυτόνομοι.
  • Ακρόαση μουσικής: Ακούγοντας μουσική κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, ο ασθενής μπορεί να βιώσει μια άμεση ανακούφιση και χαλάρωση. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα είδος θεραπείας για τον νου και το σώμα. Μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες που συχνά συνοδεύουν τις ιατρικές διαδικασίες.
  • Ακρόαση podcasts:  Συνολικά, η ακρόαση podcast μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία που εμπλουτίζει την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την προσωπική ανάπτυξη.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για να περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Επιλέξτε αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο και απολαύστε τη διαδικασία.

 

CTA

 

Στα νεφρολογικά κέντρα mesogeios γνωρίζουμε πως ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, γι’ αυτό διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Εάν θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά με την αιμοκάθαρση και τη διαδικασία που ακολουθεί η κλινικής μας, επικοινωνήστε μαζί μας.