Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Alzheimer...  Μία νόσος που επηρεάζει τον ασθενή και το περιβάλλον του

Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer κυρίως με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη νόσο.

Το Alzheimer είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος που πλήττει τον εγκέφαλο και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών - γνωστικών λειτουργιών και επηρεάζει πιο συγκεκριμένα τη μνήμη, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα, την κριτική ικανότητα, την αφαιρετική σκέψη.

Η νόσος Alzheimer εξελίσσεται βαθμιαία συνήθως σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με το ασυμπτωματικό στάδιο.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου ο ασθενής εμφανίζει έλλειψη ενεργητικότητας, απόσυρση από τα ενδιαφέροντά του, καταθλιπτική συμπτωματολογία, άγχος, ενώ συχνά παρατηρούνται παραληρητικές ιδέες, διεγερτική και επιθετική συμπεριφορά.

Όμως το Alzheimer δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον ασθενή... Το Alzheimer είναι μία νόσος που αφορά όλη την οικογένεια και το στενό οικογενειακό περιβάλλον, καθώς σταδιακά υπάρχει έκπτωση της λειτουργικότητας του ασθενούς, αλλαγή στην καθημερινότητα.

Ένας σημαντικός αριθμός ερευνητικών μελετών (Bell et al 2001, Connel et al, 2001, Rigaud 2003) διαπιστώνει μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οικογένειας ατόμων που πάσχουν από Alzheimer βιώνουν αυξημένη σωματική και ψυχική επιβάρυνση.

Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της νόσου είναι τεράστιο, καθώς το οικογενειακό περιβάλλον αναλαμβάνει την φροντίδα του ασθενούς, που εμφανίζει συμπτώματα προοδευτικά πιο έντονα και περισσότερα.

Είναι μία νόσος που ως συνέπειές της αναγνωρίζονται τόσο η έκπτωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, όσο και η πίεση που ασκείται στην οικογένειά του σε συνδυασμό με συμπτώματα χρόνιου stress , χρόνιας κόπωσης, θλίψης, πένθους και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Το Alzheimer είναι μία νόσος που απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας όχι μόνο για τη φροντίδα του ασθενούς αλλά κυρίως για την υποστήριξη του περιβάλλοντός του με στόχους μεταξύ άλλων τη στήριξη της οικογένειας για την κατανόηση της νόσου και τη διαχείριση της θλίψης και τους άγχους τους, την εκμάθηση στρατηγικών και τεχνικών διαχείρισης της καθημερινότητας. .

 

Από τη συνεργάτιδα των mesogeios Ψυχολόγο Ελένη Σολταρίδου