Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αφορά κυρίως γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης. Η κύηση γυναικών με ΣΕΛ εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές από κυήσεις γυναικών χωρίς ΣΕΛ.

Έχω ΣΕΛ. Πρέπει να «προγραμματίσω» την κύηση μου;
Η ιδανική συνθήκη για την έναρξη της κύησης, είναι για 6 μήνες η νόσος να είναι σε πλήρη ύφεση. Ενεργής νόσος κατά την σύλληψη, είναι κακό προγνωστικό σημείο για την εξέλιξη του τοκετού.

Τι πρέπει να κάνω πριν μείνω έγκυος;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια εκτίμηση από τον θεράποντα ρευματολόγο και νεφρολόγο με σκοπό:

  • Να εκτιμηθεί αν η πιθανή εγκυμοσύνη, θα επιφέρει κινδύνους για την μητέρα, το έμβρυο και την νεφρική λειτουργία, την συγκεκριμένη στιγμή.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που σκοπό θα έχουν να θέσουν την νόσο σε ύφεση.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την ασφάλεια της κύησης.

Θα πρέπει να κάνω κάποιο επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο;
Ναι, θα πρέπει να γίνει έλεγχος νεφρικής λειτουργίας (κρεατινίνη) και γενική ούρων, θα πρέπει να γίνει μέτρηση του λευκώματος (πρωτεΐνη) στα ούρα, ουρικό οξύ καθώς και κάποιες ειδικές για τον ΣΕΛ εξετάσεις , όπως αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα (aPLs) τάξης IgG και / ή Ig, αλλα αυτό-αντισώματα (αντι- dsDNA, αντι- Ro/SSa, αντι-La/SSBκλπ) που θα υποδείξει ο νεφρολόγος.

Θα πρέπει να αλλάξω κάτι στην φαρμακευτική μου αγωγή πριν την εγκυμοσύνη;
Αυτό θα πρέπει να γίνει μετά από την εξέταση του ρευματολόγου και του νεφρολόγου. Θα πρέπει ίσως να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην αγωγή, διακόπτοντας κάποια φάρμακα που δεν είναι ασφαλή για την κύηση (πχ η κυκλοφωσφαμίδη απαγορεύεται), αντικαθιστώντας τα με ασφαλή. Για παράδειγμα, η  υδροξυχλωροκίνη (πχ το Plaquenil) μπορεί να συνεχιστεί και κατά την διάρκεια της κύησης (πάντα μετά την συμβουλή του ρευματολόγου/ νεφρολόγου). Τα κορτικοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια κύηση. Η αζαθειοπρίνη ακόμα, θεωρείται ασφαλές φάρμακο. Φάρμακα που θα σας διακόψει (πριν την σύλληψη) ο νεφρολόγος σας είναι κάποια αντιυπερτασικά της ομάδας των αναστολέων μετατρεπτικού ενζύμου και αγγειοτασίνης ΙΙ. Φυσικά υπάρχουν ασφαλή φάρμακα για την ρύθμιση της υπέρτασης που μπορούν να ληφθούν αντί αυτών.

Ποιες επιπλοκές μπορούν να συμβούν εξαιτίας του ΣΕΛ κατά την κύηση;
Πάρα πολλές κυήσεις σε γυναίκες με ΣΕΛ δεν είχαν καμία επιπλοκή. Παρόλα αυτά, μια κύηση με ΣΕΛ θεωρείται πάντα «υψηλότερου κινδύνου» από την κύηση «χωρίς ΣΕΛ», γιατί έχει λίγο μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών από την κύηση «χωρίς ΣΕΛ». Η πιο συχνή επιπλοκή είναι ο πρόωρος τοκετός. Επιπλέον η προεκλαμψία είναι συχνότερη σε μια κύηση γυναίκας που πάσχει από ΣΕΛ από αυτή «χωρίς ΣΕΛ». Ο ΣΕΛ δεν φαίνεται να συνδέεται με άλλες επιπλοκές που αφορούν άμεσα το έμβρυο.

Μπορώ να μείνω έγκυος όταν η νεφρίτιδα του Λύκου είναι σε έξαρση;
Θα είναι πολύ καλυτέρα εάν δεν είναι σε έξαρση η νεφρίτιδα του Λύκου. Είναι πολύ πιο ασφαλές η γυναίκα που επιθυμεί να κυοφορήσει, να περιμένει έως ότου η νόσος είναι σε ύφεση για χρονικό διάστημα πάνω από 6 μήνες (κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα νεφρολόγο). Αναφορικά με την εκτίμηση της ενεργότητας ή όχι της νεφρίτιδας ΣΕΛ, θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας, του λευκώματος στα ούρα και της αρτηριακής πίεσης καθώς και της μικροσκοπικής εξέτασης των ούρων.

Πως θα πρέπει να γίνει η παρακολούθηση της κύησης μου αφού έχω νεφρίτιδα του ΣΕΛ;
Θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία του γυναικολόγου με τον νεφρολόγο και τον ρευματολόγο. Έτσι θα διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την κύηση. Όπως προαναφέρθηκε, θα δημιουργηθεί της αιματολογικής εικόνας, της λευκωματουρίας (πρωτεινουρία) και φυσικά της αρτηριακής πίεσης της εγκύου.

Ο θηλασμός επιτρέπεται όταν πάσχω από ΣΕΛ/ νεφρίτιδα του Λύκου;
Βεβαίως, πολλά φάρμακα είναι ασφαλή για τον θηλασμό (πχ πρεδνιζολόνη, υδροξυχλωροκίνη, αζαθειοπρίνη) ενώ άλλα απαγορεύονται (κυκλοφωσφαμίδη).

Επιστημονική Ομάδα Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios

Βιβλιογραφία
1.Systemic Lupus Erythematosus and Pregnancy , Updated: Jan 10, 2017 Author: Ritu Khurana, MD; Chief Editor: Christine Isaacs, Medscape Nephrology
2.Kattah AG, Garovic VD. Pregnancy and Lupus Nephritis. Semin Nephrol. 2015 Sep;35(5):487-99. doi: 10.1016/j.semnephrol.2015.08.010. Review.
3.Buyon JP, Kim MY, Guerra MM, Laskin CA, Petri M, Lockshin MD, Sammaritano L,Branch DW, Porter TF, Sawitzke A, Merrill JT, Stephenson MD, Cohn E, Garabet L,Salmon JE. Predictors of Pregnancy Outcomes in Patients With Lupus: A Cohort Study. Ann Intern Med. 2015 Aug 4;163(3):153-63. doi: 10.7326/M14-2235.
4.Yang MJ, Chen CY, Chang WH, Tseng JY, Yeh CC. Pregnancy outcome of systemic lupus erythematosus in relation to lupus activity before and during pregnancy. J Chin Med Assoc. 2015 Apr;78(4):235-40.
5.Singh AG, Chowdhary VR. Pregnancy-related issues in women with systemic lupus erythematosus. Int J Rheum Dis. 2015 Feb;18(2):172-81. 6.Koh JH, Ko HS, Kwok SK, Ju JH, Park SH. Hydroxychloroquine and pregnancy on lupus flares in Korean patients with systemic lupus erythematosus. Lupus. 2015 Feb;24(2):210-7. doi: 10.1177/0961203314555352. Epub 2014 Oct 10.
7.Peart E, Clowse ME. Systemic lupus erythematosus and pregnancy outcomes: an update and review of the literature. Curr Opin Rheumatol. 2014 Mar;26(2):118-23.
8.Lateef A, Petri M. Managing lupus patients during pregnancy. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2013 Jun;27(3):435-47. doi: 10.1016/j.berh.2013.07.005. Review.
9.Ostensen M,Clowse M. Pathogenesis of pregnancy complications in systemic lupus erythematosus.Curr Opin Rheumatol. 2013 Sep;25(5):591-6