Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Επιπλοκές – Ανεπιθύμητα συμβάντα στην Αιμοκάθαρση

Επιπλοκές – Ανεπιθύμητα συμβάντα στην Αιμοκάθαρση

Η αιμοκάθαρση είναι η αναγκαία για τη διατήρηση της ζωής θεραπεία, για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ρόλος της αιμοκάθαρσης είναι να απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια υγρών του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες απομακρύνονται από τους νεφρούς. Η σημαντική συμβολή της αιμοκάθαρσης για τη διατήρηση της καλής υγείας των ασθενών με νεφροπάθεια είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία, υπάρχουν πολυάριθμα ανεπιθύμητα συμβάντα τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τους ασθενείς. Στο παρακάτω άρθρο, θα αναφερθούμε στις πιο σημαντικές επιπλοκές στην αιμοκάθαρση.

 

Επιπλοκές του καρδιακού και αιματικού συστήματος στην αιμοκάθαρση

  • Αναιμία. Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία με ελάχιστη αλλά συστηματική απώλεια αίματος. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις θρόμβωσης και απόρριψης του φίλτρου και των γραμμών αιμοκάθαρσης η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη. Η αναιμία λοιπόν είναι μια πιθανή επίπτωση στην υγεία του ασθενή. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια και ωχρότητα του δέρματος. Η αναιμία προλαμβάνεται αποτελεσματικά με τη συστηματική χορήγηση φαρμάκων.
  • Διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Συνηθέστερα εμφανίζεται με υψηλά επίπεδα καλίου ή χαμηλά επίπεδα ασβεστίου που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.
  • Καρδιακές επιπλοκές. Η αιμοκάθαρση, ιδιαίτερα όταν απαιτείται να απομακρυνθούν μεγάλες ποσότητες υγρών, μπορεί να επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιακών αρρυθμιών ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης / υπόταση. Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης μπορεί να προκληθεί πτώση της αρτηριακής πίεσης από την απώλεια των υγρών. Η υπόταση έχει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία και πιθανή λιποθυμία. Επίσης, με την απότομη έγερση μετά την ολοκλήρωση της αιμοκάθαρσης, είναι συχνό το φαινόμενο της ορθοστατικής υπότασης.

 

Άλλες επιπλοκές στην αιμοκάθαρση

  • Μυϊκές κράμπες. Κατά τη διάρκεια ή και μετά την αιμοκάθαρση είναι δυνατόν να παρουσιαστούν κράμπες. Οι κράμπες εμφανίζονται συνηθέστερα στα πόδια και μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επώδυνες.
  • Κνησμός στο δέρμα. Ο κνησμός είναι ένα συχνό σύμπτωμα το οποίο οφείλεται στην ξηρότητα του δέρματος ή στη συσσώρευση τοξινών και ιχνοστοιχείων που δεν αποβάλλονται αποτελεσματικά.
  • Λοίμωξη. Ο κίνδυνος λοίμωξης κατά την αιμοκάθαρση είναι πολύ πιθανός εάν δεν τηρηθούν πιστά οι κανόνες ασηψίας – αντισηψίας και μολυνθεί η αγγειακή προσπέλαση (π.χ. ο καθετήρας). Μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός, η ερυθρότητα, και ο πόνος στην περιοχή. Εάν η λοίμωξη μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη η οποία είναι μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ασθενή.
  • Εμβολή αέρα. Προκαλείται από την είσοδο του αέρα στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Αποτελεί μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση η οποία προλαμβάνεται αποτελεσματικά με τη σωστή νοσηλευτική παρακολούθηση και τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ασφαλείας των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

 

Πόσο συχνές είναι οι παρενέργειες της αιμοκάθαρσης;

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα και γίνεται όλο και πιο ασφαλής για τους ασθενείς. Για τον λόγο αυτό, οι σοβαρότερες παρενέργειες που μπορούν να προκληθούν από αυτή συναντώνται όλο και σπανιότερα. Επιπλέον, ο ασθενής παρακολουθείται από εξειδικευμένο προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης προκειμένου να αξιολογείται σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση της υγείας του και η παρέμβαση του ιατρικού προσωπικού να είναι άμεση σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Όσον αφορά τις πιο ήπιες παρενέργειες της αιμοκάθαρσης, εμφανίζονται πιο συχνά αλλά είναι εύκολα διαχειρίσιμες και δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Είναι σημαντικό να εκφράζετε τις όποιες ανησυχίες σας και να αναφέρετε πως νιώθετε κατά την αιμοκάθαρση στον νεφρολόγο σας. Με αυτό τον τρόπο θα αισθάνεστε απολύτως ασφαλείς και θα έχετε μια ξεκούραστη αιμοκάθαρση.

Στα νεφρολογικά κέντρα mesogeios αντιμετωπίζουμε τον αιμοκαθαιρόμενο ως ενεργό μέλος της κοινωνίας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Η επιτυχία της καλής ποιότητας ζωής βασίζεται στην καλή συνεργασία του τριγώνου ασθενής – ιατρός - νοσηλευτής και την φιλοσοφία να αντιμετωπίζεται ο χρόνιος ασθενής ως πολύτιμη και ανεξάρτητη μονάδα.