Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Η Τέχνη της Επικοινωνίας

Είναι η επικοινωνία άραγε ένα είδος «τέχνης»;
Η επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Επικοινωνία είναι η ανταλλαγή απόψεων, συναισθημάτων, ιδεών, σκέψεων μεταξύ δύο ή περισσότερων προσώπων.
Επικοινωνία είναι η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μελών για τα οποία η πληροφορία έχει νόημα. 
Ο ρόλος της επικοινωνίας μεταξύ νοσηλευτή και ασθενή είναι σημαντικός και καθοριστικός. 

Ο επαγγελματίας νοσηλευτής για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει πρώτα να μάθει να επικοινωνεί σωστά. Οφείλει να γνωρίζει την αξία και τη σημασία της σαφούς και τακτικής επικοινωνίας με τους ασθενείς. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ασθενών και είναι εξίσου μετρήσιμη όπως και η φαρμακευτική αγωγή!

Η επικοινωνία όμως είναι σύνθετη και επηρεάζεται από πολλούς, διαφορετικούς παράγοντες.

  • Ο όρος επικοινωνία αναφέρεται όχι μόνο στην παρουσίαση των πραγματικών πληροφοριών, αλλά και στην ενεργητική ακρόαση και αντίληψη του τι λέγεται. Η επικοινωνία επίσης ως διαδικασία, διαθέτει αρχή, μέση και τέλος.
  • Εάν η επικοινωνία μεταξύ νοσηλευτή και ασθενή είναι σαφής, συνοπτική και γίνεται σε γλώσσα κατανοητή από τον ασθενή, τότε ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται λιγότερο άγχος και μπορεί να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες σύγχυσης και παρεξήγησης.
  • Η καλή επικοινωνία απαιτεί καλές δεξιότητες, προωθεί την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία, μειώνει τον φόβο και τη σύγχυση, αποτρέπει την παρανόηση, εδραιώνει μια σχέση εμπιστοσύνης.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να εφαρμόζονται εκπαιδευτικά προγράμματα επικοινωνίας και διαχείρισης των συναισθημάτων των ασθενών, τρόποι και δεξιότητες επικοινωνίας μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας.

Στα πλαίσια αυτής της ανάγκης αναπτύχθηκε το εγχειρίδιο «Η Τέχνη της Επικοινωνίας – Ένα βιβλίο-οδηγός για τους Νοσηλευτές, για την εφαρμογή της Βέλτιστης Πρακτικής στην Επικοινωνία» που εκδόθηκε από την EDTNA/ERCA (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νοσηλευτών Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης / Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεφρολογικής Φροντίδας ) https://www.edtnaerca.org/academy/publications-en Ο τομέας της επικοινωνίας είναι τεράστιος και ασφαλώς με αυτό το εγχειρίδιο δεν επιχειρείται να καλυφθεί όλη η θεματολογία που σχετίζεται με την επικοινωνία. Αποτελεί έναν οδηγό για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση της σημασίας της καλής επικοινωνίας. Στόχος του εγχειριδίου αυτού είναι να παρέχει πρακτική καθοδήγηση και να συμπληρώνει τις κλασσικές, εκπαιδευτικές δράσεις κατάρτισης.

Tips - Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας

  • ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ – και να θυμάστε πάντα ότι αισθάνονται ευάλωτοι
  • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ  – τότε οι πληροφορίες θα είναι προσαρμοσμένες σε αυτόν - εξατομικευμένες
  • ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΟΝ  ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – οι πληροφορίες πρέπει πάντα να δίνονται σε ορολογία που ο ασθενής μπορεί να κατανοήσει
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ – οι ασθενείς θα έχουν πολλές προσδοκίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους, θα πρέπει να κατανοούν τι τους συμβαίνει και γιατί
  • ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ –παρέχετε πληροφορίες, διευκρινίστε ότι δεν γίνεται κατανοητό
  • ΧΤΙΣΤΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ – η εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης θα επιτρέψει ανοικτές γραμμές επικοινωνίας
  • ΕΠΙΔΕΙΞΤΕ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ – δείτε την κατάσταση από την οπτική γωνία του ασθενή, θα τον κατανοήσετε και θα επικοινωνήσετε καλύτερα

 

Μαριάννα Ελευθερούδη, MSc, PhD(c), συνεργάτης του Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios, EDTNA/ERCA ex President, Νοσηλεύτρια Νεφρολογίας & Ψυχικής Υγείας Νεφρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη

* Ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios έχει συμπεριλάβει το βιβλίο – Οδηγό «Η Τέχνη της Επικοινωνίας», στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού του, θεωρώντας το κομμάτι της επικοινωνίας, εξαιρετικής σημασίας, για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς του.

Βιβλιογραφία

The Art of Communication - A Nurses Guide to Implementing Best Practicein Communication First Edition / September, 2017 Publisher / European Dialysis and Transplant Nurses Association / European Renal Care Association (EDTNA/ERCA) ISBN / 978-84-697-4071-2  Layout, printing and binding of the book / CA Anderssons Tryckeri AB / Östra Hindbyvägen 28 / 213 74 / Malmö / Sweden

Ελληνική Έκδοση: «Η Τέχνη της Επικοινωνίας – Ένα βιβλίο-οδηγός για τους Νοσηλευτές, για την εφαρμογή της Βέλτιστης Πρακτικής στην Επικοινωνία» (EDTNA/ERCA) Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης: Μαριάννα Ελευθερούδη - Παναγιώτα Τσούγια. Μετάφραση (translation) και επιμέλεια κειμένων: Μαριάννα Ελευθερούδη, MSc, PhD(c), EDTNA/ERCA ex President, Νοσηλεύτρια Νεφρολογίας & Ψυχικής Υγείας, Νεφρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη .Αναστασία Λιοσάτου, MSc, EDTNA/ERCA Executive Committee Member, Νοσηλεύτρια Νεφρολογίας, Πτυχιούχος Παιδαγωγικής ΕπάρκειαςΑΣΠΑΙΤΕΜ.Τ.Ν. Γ.Ν. Κεφαλονιάς, Αργοστόλι.