Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

COVID-19 και Αιμοκάθαρση

Η πανδημία είχε και συνεχίζει να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις σε όλα τα υγειονομικά συστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό επιπλοκών μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών με άλλα σημαντικά υποκείμενα νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνεται η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου και ενδεχομένως ασθενείς σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση.

Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη μόλυνση από COVID-19. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς πολλοί ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο υποφέρουν επίσης από άλλες χρόνιες ασθένειες, είτε ως αιτία είτε ως συνέπεια, αυτό αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.  Επομένως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται από τους ασθενείς τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα (μάσκα, κοινωνική αποστασιοποίηση κ.α)  ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη λοίμωξη και κυρίως ο εμβολιασμός ο οποίος είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προστατεύει από σοβαρή νόηση τους ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι.

 

Θεραπείες Αιμοκάθαρσης και COVID-19

Οι ασθενείς που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση δεν πρέπει να χάσουν σε καμία περίπτωση τις θεραπείες τους. Στα κέντρα αιμοκάθαρσης mesogeios τηρούνται αυστηρές οδηγίες που σας προστατεύουν από τον COVID-19. Σε περίπτωση που αισθάνεστε άρρωστος, έχετε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα ή έχετε οποιεσδήποτε άλλες απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε το κέντρο αιμοκάθαρσης να σας συμβουλέψει αλλά και να προετοιμαστεί για την κατάλληλη υποδοχή σας.

 

Μπορούν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να αναρρώσουν από τον COVID-19;

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως αυτοί που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τον COVID-19. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει 6 εβδομάδες ή περισσότερο ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου παραμένουν μόνιμες βλάβες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.

 

COVID-19: Τι ισχύει για τα αντισώματα σε όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και νόσησαν με λοίμωξη COVID-19, είχαν μία σταθερή αλλά μικρή συνεχόμενη πτώση των αντισωμάτων τους και για αυτό το λόγο πολλοί από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν εκ νέου από τον κορονοϊό. Oι μελέτες δείχνουν σε ασθενείς εκτός αιμοκάθαρσης που νόσησαν από COVID-19 έχουν πιθανότητα 5% να κολλήσουν εκ νέου εντός τεσσάρων μηνών και 50% εντός 14 μηνών. Παράλληλα τα αντισώματα που μετρούνται συνήθως στα εργαστήρια δεν αποδίδουν την ολοκληρωμένη εικόνα για την ανοσία έναντι του COVID-19 οπότε δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά για την εκτίμηση της προστασίας ενός ασθενούς. Για αυτούς τους λόγους συστήνεται μία δόση εμβολίου 6 μήνες μετά τη νόσηση.

 

Εμβολιασμός κατά του Κορονοϊού και Αιμοκάθαρση

Oι ασθενείς που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που σημαίνει ότι η ανταπόκρισή τους στο εμβόλιο είναι πιο αργή, αλλά εξίσου αποτελεσματική. Πρακτικά όλοι οι ασθενείς, είτε υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είτε σε περιτοναϊκή κάθαρση, είναι σε θέση να παράγουν αντισώματα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός , απαραίτητος και ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΜΕΣΟ για την πρόληψη της λοίμωξης. Στα νεφρολογικά κέντρα Μεσόγειος το ιατρικό προσωπικό ενημερώνει είτε γραπτά είτε προφορικά για την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού κατά του COVID-19.

 

Τα Νεφρολογικά Κέντρα mesogeios προστατεύουν τους ασθενείς, διαβάστε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που έχουμε λάβει για τον COVID-19.

 

Η επίδραση του COVID-19 σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση είναι σημαντική. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον COVID-19 λόγω των σημαντικών συννοσηροτήτων τους, της εξασθενημένης ανοσοποιητικής λειτουργίας και των συχνών αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο ως μέρος της θεραπείας που διατηρούν στη ζωή τους. Επικοινωνήστε με τα Νεφρολογικά Κέντρα mesogeios για όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες που χρειάζεστε. Ο Όμιλος Νεφρολογικών Κέντρων mesogeios έχει θωρακίσει τα κέντρα αιμοκάθαρσης έναντι του ιού λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα.

 

 

Covid & Αιμοκάθαρση