Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Αιμοκάθαρση και διακοπές: Πώς μπορούμε να πετύχουμε και τα δύο;

mesogeios depression

Κάνω αιμοκάθαρση. Τέλος τα ταξίδια για μένα;
ΟΧΙ! Μπορείτε να απολάυσετε  τις διακοπές σας ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Χρειάζεται μια μικρή οργάνωση πριν. Όπως εξάλλου και οι διακοπές αυτών που δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Αποφασίστε πού θέλετε να πάτε. Αφού γίνει αυτό, απλά ψάξτε (πχ στο διαδίκτυο) ποια μονάδα αιμοκάθαρσης είναι κοντά στην τοποθεσία που θέλετε να επισκεφτείτε.  Καλό είναι να έχετε ενημερώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν για την άφιξη σας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Ενημερωθείτε για την ασφαλιστική σας κάλυψη καθώς και για όλα τα έγγραφα που πιθανά θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία για το ταξίδι ;
Όχι. Απλά καλό θα είναι (σε περίπτωση που χαθεί η αποσκευή σας) να έχετε σε χειραποσκευή τα φάρμακα σας, καθώς και ένα πλήρες ιατρικό ενημερωτικό από την μονάδα αιμοκάθαρσής σας.
Κάποιες αεροπορικές εταιρείες, παρέχουν την δυνατότητα ενημέρωσης πριν το ταξίδι, για  προτιμήσεις στα γεύματα κατά την διάρκεια της πτήσης.

Και για το φαγητό στις διακοπές ; Τι θα κάνω;
Μπορείτε να μιλήσετε με τον θεράποντα νεφρολόγο σας για το που θα πάτε διακοπές και τι φαγητά είναι πιθανό να υπάρχουν διαθέσιμα. Μαζί μπορείτε να φτιάξετε ένα πλάνο για το φαγητό σας. Μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα, αποφεύγοντας αυτά με πολύ φώσφορο και κάλιο.
Να κρατάτε μαζί σας σε μικρότερες συσκευασίες (πχ σε ένα μικρό κουτάκι τσέπης) , δεσμευτικά του φωσφόρου, για να πάρετε σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα νεφρολόγου, ενώ τρώτε έξω.

Με τα υγρά ; Πώς θα τα χειριστώ ;
Με τον περιορισμό του αλατιού , η ανάγκη σε υγρά θα είναι περιορισμένη. Παρόλα αυτά, αποφεύγετε να πίνετε μεγάλες γουλιές νερού. Είναι καλύτερα να το πίνετε λίγο λίγο. Ένα παγάκι στο στόμα θα βοηθήσει να περιορίσετε την δίψα σας. Παγωμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν (πάντα με τις οδηγίες του νεφρολόγου σας). Το συχνό πλύσιμο των δοντιών φρεσκάρει το στόμα σας και περιορίζει τις ανάγκες για νερό.

Τι να αποφεύγω;
Αποφύγετε τα αλμυρά φαγητά γιατί θα διψάτε περισσότερο.  Να προτιμάτε το νερό στη θέση των αναψυκτικών (που μπορεί να περιέχουν φώσφορο, κάλιο κλπ).  Αποφεύγετε τα πολλά φρούτα αν έχετε πρόβλημα υπερκαλιαιμίας. Μιλήστε με το θεράποντα νεφρολόγο σας από πριν, για να σας καθορίσει την ποσότητα των φρούτων ανά ημέρα που μπορείτε να καταναλώσετε.

Αν τρώω έξω, πώς μπορώ να αποφεύγω το αλάτι;
Μπορείτε να πάρετε  φαγητό που δεν θα έχει σάλτσα . Πχ μια μπριζόλα στη σχάρα, που θα ζητήσετε να μην την αλατίσουν (είναι εύκολο αυτό). Μπορείτε να μιλήσετε με τον υπεύθυνο κουζίνας στο ξενοδοχείο σας για να σας προετοιμάζουν το φαγητό σας χωρίς αλάτι.

Και με την ζέστη και τον ήλιο τι θα κάνω ;
ΝΑ φοράτε άνετα, φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο. Στο δωμάτιο να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό. Το ίδιο και στο αυτοκίνητο. Προσπαθήστε να μένετε στη σκιά. Αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καθώς και την παραμονή σας για πολύ ώρα στον ήλιο. Αν το κάνετε, να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό με βαθμό προστασίας από 15 SPF  και πάνω (καλύτερα 30).

Πώς μπορώ να διευκολύνω το ταξίδι μου;
Φτιάξτε μια λίστα ελέγχου με τα βήματα που περιγράφουμε παραπάνω για να μην ξεχάσετε κάτι σημαντικό. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι. Χιλιάδες νεφροπαθείς απολαμβάνουν τις διακοπές τους με ασφάλεια.

Βιβλιογραφία
1: My story. Holiday dialysis: a real celebration. Nephrol News Issues. 2016
Aug;30(9):33-35. PubMed PMID: 28157279.
2: Leshowitz M. Traveling with ESRD: planning a vacation can be challenging, but
rewarding for dialysis patients. Nephrol News Issues. 1995 Mar;9(3):17, 26.
PubMed PMID: 7617045.
3: Burningham. Getting away from it all. Holiday for dialysis patients and their
families. Nurs Times. 1981 Mar 5;77(10):395-6. PubMed PMID: 6907882.
4. Dialysis away from base (DAFB), NHS, UK: https://www.england.nhs.uk/commissioning/wp-content/uploads/sites/12/2013/05/dafb-faqs.pdf
5. My story. Holiday dialysis: a real celebration. Nephrol News Issues. 2016 Aug;30(9):33-35. PubMed PMID: 28157279.
6: Corbett RW, Prout V, Haynes D, Edwards C, Frankel AH. Problems associated with
hemodialysis and travel. J Travel Med. 2014 Jul-Aug;21(4):255-9. doi:
10.1111/jtm.12121. Epub 2014 Apr 20. PubMed PMID: 24750403.
7: Travelling with ESRD. Protecting the dialysis prescription during travel.
Nephrol News Issues. 1996 Mar;10(3):22, 26-8. PubMed PMID: 8999339.