Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Διακοπές εν καιρώ κορωνοϊού

Η κινητοποίηση των χρόνιων πασχόντων να αυξάνουν τη λειτουργικότητα στη ζωή τους, να εντάσσουν ηδονοτρόπες δραστηριότητες και να μην φοβούνται την κλινική τους κατάσταση, είναι βασικές συνιστώσες για την αντιμετώπιση του άγχους και της πιθανής καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.

Το άγχος και ο φόβος συχνά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην καθημερινότητα των αιμοκαθαιρόμενων και εμπόδιο στη ζωή τους. Η αλλαγή και η προσαρμογή στο νέο ή στο διαφορετικό αποτελούν συχνά συνθήκη πρόκλησης άγχους στον αιμοκαθαιρόμενο και στο οικείο περιβάλλον του.

Οι διακοπές, πόσο μάλλον εν καιρώ κορωνοϊού, είναι συχνά ένα πεδίο που προκαλεί ανασφάλεια και άγχος στους χρόνιους πάσχοντες και ειδικά στους αιμοκαθαιρόμενους, καθώς σχετίζεται με αγχογόνους παράγοντες όπως:

  • Η απομάκρυνση από το «ασφαλές» περιβάλλον
  • Ο φόβος της παρακέντησης από μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού μιας κλινικής που δεν γνωρίζουν
  • Η απομάκρυνση από την κλινική αιμοκάθαρσης και το ιατρικό προσωπικό με το οποίο νιώθουν άνεση να επικοινωνήσουν
  • Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον

Ένα ταξίδι αναψυχής όμως, στην πραγματικότητα αποδεικνύει στον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή ότι «μπορεί» να ταξιδέψει, ότι μπορεί να μοιράζεται στιγμές με την οικογένειά του, ότι μπορεί να είναι λειτουργικός μέσα στην καθημερινότητά του, αλλά και στις διακοπές του.

Το ψυχικό αποτύπωμα της δυνατότητας να ταξιδέψει κάποιος, να κάνει διακοπές με το σύντροφο/τη σύντροφο ή την οικογένειά του, είναι ιδιαίτερης σημασίας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες εκείνοι, για να νιώθει ο αιμοκαθαιρόμενος ασφάλεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και του ταξιδιού του.

Τα οφέλη των διακοπών για τον αιμοκαθαιρόμενο, καθώς και την οικογένειά του, μπορούν να αναζητηθούν τόσο στη βελτίωση της λειτουργικότητάς του, όσο και στην ψυχολογία του.

Βασικές προϋποθέσεις για το εγχείρημα αυτό:

  • η επικοινωνία με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό και τήρηση των οδηγιών
  • η εύρεση ενός κέντρου αιμοκάθαρσης, που να εμπνέει την εμπιστοσύνη στον αιμοκαθαιρόμενο
  • η τήρηση των κανόνων υγιεινής και αντισηψίας

Με ψυχραιμία, λογική και προσοχή μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη των διακοπών και εν καιρώ κορωνοϊού.

Από τη συνεργάτιδα των mesogeios, Ψυχολόγο Ελένη Σολταρίδου