Αιμοκάθαρση: Απόφαση ζωής
Όταν ένας άνθρωπος μαθαίνει ότι πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ανεπάρκεια) χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του. Αυτή η αντίδραση είναι απολύτως φυσιολογική δεδομένου ότι το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο και η αλλαγή της καθημερινότητας είναι αναπόφευκτη. Για τον λόγο αυτό, όπως και κάθε σημαντική αλλαγή στη ζωή, η κατάσταση αυτή απαιτεί υπομονή και εσωτερική δύναμη. Χάρη σε αυτά τα δύο η προσαρμογή του ασθενούς στη νέα πραγματικότητα γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
Από τη στιγμή της διάγνωσης ξεκινά μια νέα πραγματικότητα για τον ασθενή. Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Επομένως είναι άδικο να πούμε ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν την ίδια εμπειρία. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί ασθενείς που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί έως ότου ξεκινήσουν την αιμοκάθαρση. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα που διαταράσσουν τη ζωή που μέχρι τώρα γνώριζαν.
Εκτός από τα συμπτώματα που επηρεάζουν το σώμα, δε θα πρέπει να παραλείπουμε και τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των ασθενών. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, το άγχος, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η κατάθλιψη, είναι μόνο κάποια από τα ψυχολογικά προβλήματα που συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Ακόμη κι αν έχετε απογοητευτεί, κλάψει ή βιώσει έντονο άγχος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά. Για τον λόγο αυτό το ιατρικό προσωπικό, πέραν από τη διασφάλιση της υγείας σας φροντίζει και για την ψυχολογία σας. Αυτό σημαίνει να μπορείτε ακόμη και τώρα να απολαμβάνετε τα μικρά, καθημερινά πράγματα αλλά και να εκπληρώνετε τα όνειρα και τους στόχους σας!
Κάνε την δική σου επιλογή
Ως ασθενής έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε ποια θεραπεία συνάδει με τον δικό σας τρόπο ζωής. Ο ιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι δίπλα σας κάθε στιγμή για να απαντάνε σε οποιοδήποτε ερώτημα και να υποστηρίζουν στον μέγιστο βαθμό εσάς και την οικογένειά σας. Για παράδειγμα μετά από ένα σημείο μπορεί να αποφασίσετε ότι ο τρόπος αιμοκάθαρσης που επιλέξατε δεν σας ταιριάζει. Ο ιατρός σας σε αυτή την περίπτωση θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς. Παράλληλα θα σας οδηγήσει σε αυτήν, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλειά σας και φροντίζοντας ταυτόχρονα να έχετε την ομαλότερη μετάβαση.
Εξωνεφρική κάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού;
Η μεταμόσχευση νεφρού προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής σε έναν νεφροπαθή ασθενή. Ωστόσο αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα εφικτή, δεν είναι όλοι κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Ακόμη όμως και αν κάποιος ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μη μπορεί να προχωρήσει στη μεταμόσχευση εξαιτίας της έλλειψης οργάνων. Ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μήνες ή και χρόνια μέχρι να λάβει κατάλληλο μόσχευμα.
Η κάθαρση είναι συνεπώς η πρώτη μέθοδος που εφαρμόζεται για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
Πώς επιτυγχάνεται η εξωνεφρική κάθαρση;
Η εξωνεφρική κάθαρση μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους και συγκεκριμένα μέσω:
- Αιμοκάθαρση (HD)
Με την αιμοκάθαρση το αίμα διέρχεται από το φίλτρο του μηχανήματος αιμοκάθαρσης, όπου γίνεται η απομάκρυνση τοξικών ουσιών. Για τη διαδικασία αυτή απαιτείται διενέργεια αγγειακής προσπέλασης. Η αιμοκάθαρση γίνεται κυρίως στα κέντρα αιμοκάθαρσης. Κάθε συνεδρία διαρκεί από από τρεις έως πέντε ώρες και επαναλαμβάνεται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κάποια κέντρα εφαρμόζουν νυχτερινή κάθαρση, ενώ ο ασθενής κοιμάται.
- Συνεχής φορητή περιτοναϊκή κάθαρση (CAPD)
Η CAPD είναι πιο αυτόνομη και κυρίως αναίμακτη μέθοδος κάθαρσης. Ο ασθενής μπορεί να την πραγματοποιήσει στο σπίτι μόνος του, ή με τη βοήθεια ενός συγγενή ή φίλου και θα πρέπει να την επαναλαμβάνει κάθε έξι με οχτώ ώρες. Κατά τη διάρκεια της συνεχούς φορητής περιτοναϊκής κάθαρσης, δύο λίτρα του διαλύματος εισέρχονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω ενός καθετήρα. Μετά από έξι έως οχτώ ώρες εξέρχονται απομακρύνοντας τις τοξικές ουσίες και την περίσσεια υγρών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 6 με 8 ώρες.
- Αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση(APD)
Με την APD ένα μηχάνημα πραγματοποιεί την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών και την περίσσεια υγρών από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως και στην CAPD απαιτείται ένας περιτοναϊκός καθετήρας. Το μηχάνημα προγραμματίζει το διάλυμα που χρειάζεται για κάθε αλλαγή και τους χρόνους χορήγησης.
Η εισροή και εκροή διαλύματος στην περιτοναϊκή κοιλότητα γίνεται αυτόματα. Με την APD υπάρχει μόνο μια σύνδεση το πρωί.
Στην APD απαιτείται εκπαίδευση του ασθενούς για περίπου 10 ημέρες.
Εάν είσαι συγγενής/ φίλος ενός ατόμου που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση...
Μην ξεχνάς ότι είσαι σημαντικό μέρος αυτού που συμβαίνει και η βοήθεια και συμπαράστασή σου είναι πολύτιμη και απαραίτητη. Τώρα -περισσότερο από ποτέ άλλοτε- θα πρέπει να δείξεις την αγάπη, υποστήριξη και κατανόησή σου στο δικό σου άνθρωπο που αντιμετωπίζει και ο ίδιος κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτόν. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η γνώμη σου είναι πολύτιμη γι’ αυτόν, επομένως οφείλεις να σεβαστείς την όποια απόφαση του, στηρίζοντάς τον ανά πάσα στιγμή.