Αυξημένη Ουρία: Πού οφείλεται;
Τι είναι όμως η ουρία;
Η ουρία είναι ένα προϊόν αποβλήτων το οποίο παράγεται στο ήπαρ και προέρχεται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ουρίας που παράγεται καθημερινά (περίπου το 90%), αποβάλλεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Όταν όμως η λειτουργία των νεφρών παρακωλύεται για οποιονδήποτε λόγο, η ουρία και άλλα απόβλητα/τοξίνες μπορεί να συσσωρευτούν στο αίμα.
Ποιες είναι οι αιτίες για την αύξηση των επιπέδων της ουρίας;
Η αύξηση της ουρίας στα επίπεδα του αίματος, σχετίζεται ως επί των πλείστων με τις ακόλουθες αιτίες:
- Οξεία νεφρική βλάβη. Πρόκειται για μια ξαφνική απώλεια της λειτουργίας των νεφρών για ορισμένο χρονικό διάστημα.
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Είναι η σημαντικότερη μακροχρόνια βλάβη των νεφρών, η οποία συσχετίζεται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.
- Καρδιακή ανεπάρκεια. Σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά αίμα, οδηγώντας σε δυσλειτουργία των νεφρών.
- Αφυδάτωση. Πρόκειται για αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών ή της υπερβολικής απώλειας υγρών που προκαλείται εξαιτίας συνεχούς εφίδρωσης, εμετού ή διάρροιας.
- Υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών. Αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα ουρίας στο αίμα.
- Λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Αυξημένη ουρία: Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η αυξημένη ουρία στο αίμα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα και ανιχνεύεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Ωστόσο, σε περίπτωση που οφείλεται σε νεφρική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα με την εξέλιξη της πάθησης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:
- Κόπωση/ έλλειψη ενέργειας
- Αλλαγές στην ούρηση όπως αυξημένη/μειωμένη παραγωγή ούρων, επίμονη νυκτερινή ούρηση
- Κατακράτηση υγρών και πρήξιμο κυρίως στους αστραγάλους και τα πόδια
- Ναυτία, ανορεξία και έμετος
- Δερματικές αλλαγές όπως ξηρότητα και κνησμός
- Έλλειψη συγκέντρωσης
Πώς αντιμετωπίζεται η αυξημένη ουρία;
Η θεραπεία για τα αυξημένα επίπεδα ουρίας διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση και τη σοβαρότητα της νεφρικής δυσλειτουργίας. Ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:
- Αιμοκάθαρση: Σε περιπτώσεις σοβαρής νεφρικής δυσλειτουργίας ή οξείας νεφρικής βλάβης.
- Λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών για την υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας και την απομάκρυνση των αποβλήτων.
- Λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
- Αλλαγές στη διατροφή.
Με ποιον τρόπο θα πρέπει να τροποποιήσω τη διατροφή μου;
Η τροποποίηση της διατροφής για άτομα με αυξημένη ουρία είναι εξατομικευμένη. Σε γενικές γραμμές όμως, η διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλή σε πρωτεΐνη, αλάτι, νάτριο, κάλιο και φώσφορο. Ο νεφρολόγος θα ορίσει ένα ακριβές πλάνο διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή του. Ωστόσο, έγκειται σε κάθε ασθενή η ευθύνη να το τηρεί πιστά προκειμένου να αποφύγει σοβαρές επιπλοκές και να διατηρήσει την υγεία του στον καλύτερο δυνατό βαθμό.
Συμπερασματικά
Σε περίπτωση που λάβατε μία εργαστηριακή εξέταση έπειτα από εξετάσεις αίματος που δείχνει αυξημένα επίπεδα ουρίας δε θα πρέπει να λαμβάνετε αυθόρμητα συμπεράσματα. Όπως προαναφέρθηκε, η αυξημένη ουρία μπορεί να σχετίζεται με διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σοβαρές. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον ιατρό σας προκειμένου να σας εξετάσει μέσω της φυσικής εξέτασης ή πρόσθετων εξετάσεων. Η θεραπεία που τελικώς θα οριστεί, εξαρτάται από τη διάγνωση της πάθησης η οποία έχει προκαλέσει τα αυξημένα επίπεδα ουρίας.