Διαβητικό πόδι
Ο όρος διαβητικό πόδι αναφέρεται σε μια κατάσταση που προσβάλλει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τα άτομα με διαβήτη να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα και να παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να προληφθεί το διαβητικό πόδι και άλλες σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα συμπτώματα, τη διάγνωση και τους τρόπους θεραπείας του διαβητικού ποδιού.
Πώς προκαλείται το διαβητικό πόδι;
Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Κύριος λόγος εμφάνισής του είναι η βλάβη των νεύρων και η διαταραχή ροής των κάτω άκρων που αποτελούν επιπλοκές του διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι δυνατόν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα των ποδιών, με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής αίματος σε αυτά. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση του διαβητικού ποδιού είναι: το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπερλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα του διαβητικού ποδιού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της πάθησης, καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή. Παρόλα αυτά, τα συχνότερα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζουν οι ασθενείς, είναι τα ακόλουθα:
· Αιμωδίες ή μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα
· Φυσαλίδες στα κάτω άκρα
· Ελαττωμένη αισθητικότητα των κάτω άκρων
· Άλγος που επιδεινώνεται με το περπάτημα
· Πληγές στα πόδια που δεν επουλώνονται ή αργούν να επουλωθούν
· Ερυθρότητα ή οίδημα στα πόδια
· Γάγγραινα στα δάχτυλα των ποδιών ή στα πόδια
· Αλλαγή στο χρώμα/ στη θερμοκρασία των κάτω άκρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς με διαβητικό πόδι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, ιδιαίτερα στην αρχή της πάθησης. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να προχωρούν καθημερινά σε αυτοεξέταση των ποδιών τους και σε περίπτωση που παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του διαβητικού ποδιού;
Η διάγνωση του διαβητικού ποδιού τίθεται μέσω της λήψης του ιατρικού ιστορικού σε συνδυασμό με τη φυσική εξέταση και τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Κατά τη φυσική εξέταση, ο ιατρός ελέγχει τα πόδια για ενδείξεις τραυματισμού ή μόλυνσης. Παράλληλα, αξιολογεί τη λειτουργία των νεύρων των ποδιών και τη ροή του αίματος στα πόδια. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που ζητώνται ανά περίπτωση είναι οι εξής:
· Εξετάσεις αίματος
· Ακτινογραφίες των κάτω άκρων
· Μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία των ποδιών
· Υπερηχογράφημα Doppler
· Μελέτες νευρικής αγωγιμότητας
Διαβητικό πόδι: Θεραπεία
Η θεραπεία του διαβητικού ποδιού εξαρτάται από τη σοβαρότητα και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση. Στα αρχικά στάδια συνήθως η θεραπεία είναι συντηρητική, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι χειρουργική. Στη συντηρητική θεραπεία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
· Η αντιμετώπιση των τραυμάτων και των ελκών
· Η αποφόρτιση των κάτω άκρων
· Ο έλεγχος και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
· Η λήψη αντιβιοτικών
· Η θεραπεία με υπερβαρικό οξύ
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις που έχουν μείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να απαιτηθεί ακρωτηριασμός. Ο ακρωτηριασμός μπορεί να αφορά ένα προσβεβλημένο δάκτυλο του ποδιού ή να είναι πιο εκτεταμένος.
Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να έχουν καλή επικοινωνία με τον ιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του όσον αφορά την αυτοεξέταση και τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η πρόληψη και η έγκαιρη εφαρμογή θεραπείας μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών και στη διατήρηση της υγείας των ασθενών.