Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Παθήσεις νεφρών

παθήσεις νεφρών

Περίπου το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών του. Συνήθως η διάγνωση των νεφρικών παθήσεων γίνεται με τον γενικό προσυμπτωματικό εργαστηριακό /απεικονιστικό έλεγχο γιατί συνήθως οι νεφρικές παθήσεις στα αρχικά τουλάχιστον στάδια δεν προκαλούν συμπτώματα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα είναι καίριας σημασίας κάθε άνθρωπος να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση των νεφρών. Ο γρήγορος εντοπισμός του προβλήματος σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσει σε ταχύτερη αποκατάσταση, γλιτώνοντας τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία.

 

Ποιος είναι όμως ο ρόλος των νεφρών; 

Τα νεφρά είναι ένα ζευγάρι οργάνων σε σχήμα “φασολιού” 10-12 εκατοστών που βρίσκονται στην οπισθοπεριτοναϊκή περιοχή (πίσω μέρος της κοιλιάς), ένα σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης στο ύψος των κατώτερων πλευρών. Είναι ένα ζωτικό όργανο για τη ζωή, καθώς είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση -ομοιόσταση της σύστασης των διαλυμάτων του ανθρώπινου σώματος. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί το ρυθμιστικό όργανο για την απέκκριση των άχρηστών και επιβλαβών ουσιών του οργανισμού που παράγονται από τη λήψη τροφής, τον κυτταρικό μεταβολισμό, τη σωματική άσκηση, τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, τη λήψη φαρμάκων κ.ά. Η λειτουργία αυτή της κάθαρσης επιτελείται με το φιλτράρισμα του αίματος στη δομική και λειτουργική μονάδα του νεφρού - τον νεφρώνα. Παράλληλα μέσω των νεφρών, διατηρείται η ισορροπία των υγρών, ενώ ρυθμίζεται το ισοζύγιο ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο, κάλιο, ασβέστιο). Τέλος, οι νεφροί παράγουν συγκεκριμένες ορμόνες οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία των οστών, τη ρύθμιση της πίεσης και του αιματοκρίτη. 

 

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις των νεφρών; 

Οι παθήσεις των νεφρών ποικίλουν και μπορεί να είναι από ήπιες έως και πολύ σοβαρές. Οι τρεις συχνότερες παθήσεις των νεφρών είναι οι ακόλουθες: 

 

Χρόνια νεφρική νόσος 

Η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί δομική ή λειτουργική βλάβη των νεφρών που έχει διάρκεια πάνω από τρεις μήνες. Η νόσος αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί από ήπια έως πολύ σοβαρή, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν. Στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο παρουσιάζεται βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, οι νεφροί χάνουν σταδιακά την ικανότητα τους να φιλτράρουν το αίμα. Ακολούθως, στον οργανισμό του ασθενούς συσσωρεύονται τοξικές ουσίες ενώ αποβάλλονται άλλες που είναι χρήσιμες. Η χρόνια νεφρική νόσος όταν είναι πλέον τελικού σταδίου αντιμετωπίζεται μέσω της αιμοκάθαρσης, της περιτοναϊκής κάθαρσης ή της μεταμόσχευσης νεφρού. 

 

Πέτρες στα νεφρά  

Η λιθίαση του ουροποιητικού (πέτρες στα νεφρά) αναφέρονται κυρίως σε άλατα ασβεστίου, οξαλικού και ουρικού οξέος τα οποία συγκεντρώνονται στα νεφρά. Η διάγνωσή τους μπορεί να γίνει μέσω της ακτινογραφίας, του υπερήχου, της ενδοφλέβιας ουρογραφίας ή της αξονικής τομογραφίας. Για την αντιμετώπιση της πέτρας λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες παράμετροι όπως το σχήμα, το μέγεθος και η θέση της. 

 

Πυελονεφρίτιδα 

Πυελονεφρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των νεφρών από κάποιο μικρόβιο. Συνήθως προκαλείται με την ανιούσα οδό, κατά την οποία το μικρόβιο φτάνει στα νεφρά από το ουροποιητικό σύστημα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, το μικρόβιο φτάνει στα νεφρά μέσω της αιματογενούς οδού, δηλαδή μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η πυελονεφρίτιδα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

 

Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τις παθήσεις των νεφρών; 

Ορισμένα συμπτώματα υποδηλώνουν μια πάθηση στα νεφρά και όταν ένας ασθενής τα εμφανίζει θα πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό του. Τα συχνότερα συμπτώματα των παθήσεων των νεφρών είναι τα ακόλουθα: 

  • Γενικευμένη κόπωση 
  • Συχνοουρία ή/και νυκτουρία 
  • Αίμα στα ούρα 
  • Αλλαγή στο χρώμα των ούρων 
  • Αφρός στα ούρα 
  • Οίδημα -Πρήξιμο (στο πρόσωπο ή στα άνω και κάτω άκρα) 
  • Μυϊκές κράμπες 
  • Πόνος στα πλευρά ή την πλάτη 
  • Συχνές ουρολοιμώξεις 
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα 
  • Φαγούρα, ξηρότητα ή/και δερματικά εξανθήματα 
  • Προβλήματα μνήμης ή/και συγκέντρωσης 
  • Αναιμία 

 

Εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον αρμόδιο γιατρό.