Διαχείριση άγχους - It 's OK not to be ok...
![](/sites/default/files/2020-11/it%20%27s%20ok%20-%20%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE.jpg)
Σε κάθε κρίση, μπροστά σε ένα απειλητικό γεγονός, οι άνθρωποι αναπτύσσουμε άμυνες και διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα όμως φοβόμαστε, αγχωνόμαστε και βιώνουμε ένα σοκ, μέχρι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα… και αυτό είναι λογικό, είναι αναμενόμενο…
Ένα νέο lockdown, η συνεχής ενημέρωση από τα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο φόβος για το αύριο και η ανασφάλεια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που πυροδοτούν αγχογόνες σκέψεις και συναισθήματα, όπως άγχος, πανικός, αβεβαιότητα, ενοχές, απώλεια ελέγχου αλλά ταυτόχρονα και θυμό, αντίδραση, άρνηση, μειωμένη συμμόρφωση...
Ποιες συμπεριφορές θα πρέπει να μας προβληματίσουν αν τις βλέπουμε στους οικείους μας ή στον εαυτό μας και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει το άγχος και την πίεση των ημερών;
- Έντονες φοβίες που μας καθιστούν δυσλειτουργικούς και αποφευκτικούς
- Ευερεθιστότητα, θυμός προς όλους και έντονες αντιδράσεις (π.χ. άρνηση ή βία)
- Έντονη ενασχόληση με την υγεία μας
- Εμμονές και κατανάλωση πολλών ωρών γι’ αυτό το οποίο μας αγχώνει (π.χ. καθαριότητα, μόνιμη ενημέρωση για τον κορωνοϊό)
- Διαταραχές διάθεσης και αίσθημα πένθους
- Συναισθηματική υπερφαγία
- Ανάπτυξη ψυχοσωματικών συμπτωμάτων
- Διαταραχές ύπνου
Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει την πίεση που υπάρχει;
- Μία δημιουργική απασχόληση η οποία θα μας κρατάει απασχολημένους και μακριά από αγχογόνες σκέψεις
- Άσκηση... λειτουργεί αγχολυτικά και βοηθάει στη μείωση των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος και τις διαταραχές διάθεσης
- Προσεκτική και ποιοτική διατροφή.. η υπερκατανάλωση γλυκών ή λιπαρών φαγητών δεν λειτουργεί βοηθητικά, αντίθετα νιώθουμε το σώμα μας πιο νωθρό και χωρίς ενέργεια.
- Μία καθημερινή ρουτίνα, συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και ώρας που ξυπνάμε για να νιώθουμε ότι ελέγχουμε την κατάσταση και να νιώθουμε πιο ασφαλείς μέσα στην ανασφάλεια των ημερών.
- Μικροί στόχοι για τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε κάθε μέρα.
- Επικοινωνία με το κοινωνικό μας περιβάλλον… στη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων οι άνθρωποι νιώθουμε πιο ευάλωτοι και μόνοι.
- Διάβασμα, μουσική.
- Μείωση ή διαχείριση των ωρών που είναι ανοιχτή η τηλεόραση, καθώς συχνά επιτείνει το άγχος και την αβεβαιότητα.
Από τη συνεργάτιδα των mesogeios Ψυχολόγο Ελένη Σολταρίδου