Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Αιμοκάθαρση: «διαλύοντας» τους μύθους, μαθαίνοντας τα γεγονότα

Ο γιατρός σας πρότεινε να ενταχθείτε στην αιμοκάθαρση. Πρέπει να έχετε στο νου σας ότι είναι συνέχεια μιας θεραπείας. Είναι μια θεραπεία που θα επιτρέψει την συνέχεια της ζωής σας. Η θεραπεία της αιμοκάθαρσης συνοδεύεται από πολλούς μύθους που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ας ξεκινήσουμε να δούμε αυτούς τους μύθους:

Μύθος: Όταν αρχίσω αιμοκάθαρση θα γίνω «βάρος» στην οικογένεια μου

Αλήθεια: η «προ-ένταξη» εποχή ίσως είναι «δύσκολη» για την οικογένεια. Ο ασθενής συνήθως δεν αισθάνεται καλά και έτσι πραγματικά είναι μια δύσκολη κατάσταση για την οικογένεια. Η ένταξη στην αιμοκάθαρση επίσης, τις πρώτες μέρες, σαν μια «άγνωστη» διαδικασία , μπορεί να επιφέρει μια «αναστάτωση» στο οικογενειακό περιβάλλον. Με το πέρασμα των ημερών όμως, όταν και ο ασθενής νιώθει καλύτερα και «συνηθίζει» την αιμοκάθαρση, η κατάσταση εξομαλύνεται και η επίδρασή της στην οικογένεια είναι εξαιρετικά μικρή.

Μύθος: Η αιμοκάθαρση είναι επώδυνη

Αλήθεια: η διαδικασία της αιμοκάθαρσης είναι εντελώς ανώδυνη. Η μόνη αίσθηση «πόνου» είναι η στιγμή που ο νοσηλευτής τοποθετεί τις βελόνες αιμοκάθαρσης στη φίστουλα. Η ένταση είναι λίγο παραπάνω από μια απλή αιμοληψία γιατί οι βελόνες έχουν πιο μεγάλη διάμετρο από αυτές τις απλές.  Υπάρχουν ειδικές αλοιφές, που τοποθετούνται λίγα λεπτά πριν την έναρξη της αιμοκάθαρσης,  αναισθητοποιούν το σημείο της παρακέντησης και έτσι η αίσθηση του πόνου εξαλείφεται ή είναι ελάχιστη.

Μύθος: Η αιμοκάθαρση είναι συνώνυμο με τον θάνατο

Αλήθεια: Όταν ο γιατρός προτείνει την ένταξή σας σε αιμοκάθαρση, σημαίνει ότι η νεφρική σας ανεπάρκεια είναι πια ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη. Η ένταξη στην αιμοκάθαρση έχει πρώτο σκοπό την διατήρηση της ζωής και μετά την τεράστια βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Οπότε ΔΕΝ είναι συνώνυμο με το θάνατο, αλλά με τη ζωή!

Μύθος: Η αιμοκάθαρση θα σου αλλάξει εντελώς τον τρόπο διατροφής και θα απαρνηθείς πολλά από τα αγαπημένα σου φαγητά

Αλήθεια: Η νεφρική ανεπάρκεια φυσικά και μεταβάλει την διατροφή του ασθενούς και έχει κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι ελεύθερη.  Σε καμία περίπτωση όμως κάποιος δεν πρέπει να απαρνηθεί τα αγαπημένα του φαγητά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, κάποιος να προσαρμόσει την δίαιτά του στην νέα θεραπεία (αιμοκάθαρση), χωρίς αυτό να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην διατροφή. Αυτό επιτυγχάνεται σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και διαιτολόγο.

Μύθος: Ένταξη στην αιμοκάθαρση, σημαίνει τέλος τα ταξίδια και οι διακοπές για μένα και την οικογένεια μου

Αλήθεια: Υπάρχουν πληθώρα αξιόπιστων μονάδων αιμοκάθαρσης σε όλη τη χώρα ακόμα και σε μικρά νησιά. Απλά κάποιος πριν το ταξίδι του, θα πρέπει να οργανώσει και την αιμοκάθαρσή του στον τόπο που θα επιλέξει για τις διακοπές του. Ταξίδια με τον ίδιο τρόπο είναι φυσικά εφικτά και στο εξωτερικό.

Μύθος: Έχω πολλά προβλήματα υγείας. Δεν θα «αντέξω» την αιμοκάθαρση

Αλήθεια: Η αιμοκάθαρση είναι μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη θεραπεία και χρησιμοποιούνται μηχανήματα και τεχνικές προηγμένης τεχνολογίας. Αυτά σε συνδυασμό με την άριστη εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι ικανά να προσφέρουν ΑΣΦΑΛΗ αιμοκάθαρση σε κάθε ασθενή. 

Μύθος: Με την ένταξη μου στην αιμοκάθαρση, κανείς δεν νοιάζεται πια για την υγεία μου

Αλήθεια: Ο έλεγχος στους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς είναι τακτικός, ενδελεχής, με συνεχή έλεγχο εργαστηριακών και κλινικών παραμέτρων, με τακτικές εξετάσεις ρουτίνας αλλά και έκτακτες όποτε αυτό χρειάζεται. Ο ασθενής είναι ενήμερος για την κατάσταση της υγείας του, η οποία παρακολουθείται συστηματικά.

Μύθος: Ο αιμοκαθαιρόμενος δεν μπορεί να εργαστεί ή να παρακολουθήσει μια σχολή

Αλήθεια: Τις πρώτες μέρες της ένταξης αυτό είναι αλήθεια εξαιτίας της κακής κατάστασης του ασθενούς από την νεφρική ανεπάρκεια (όχι από την αιμοκάθαρση) και από την ανασφάλεια που ίσως προκαλεί η «νέα» διαδικασία που ξεκίνησε. Σιγά σιγά όμως, όταν οι ισορροπίες επανέλθουν , ο ασθενής είναι ικανός και να εργαστεί και να παρακολουθεί μαθήματα. Το μόνο πρόβλημα που ίσως προκύψει σχετικά με την δουλειά είναι το ωράριο. Αλλά οι μονάδες παρέχουν την δυνατότητα να πραγματοποιεί κάποιος την αιμοκάθαρση του και απογευματινές ώρες.

Μύθος: Η αιμοκάθαρση είναι πολύ πολύπλοκη. Δεν ξέρω τι μου κάνουν. Δεν έχω άποψη για αυτή

Αλήθεια: Ο ασθενής υπό αιμοκάθαρση, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση της υγείας του, για την ποιότητα της αιμοκάθαρσής του, για τα εργαστηριακά του. Ενημερώνεται από τον θεράποντα νεφρολόγο, ο οποίος του εξηγεί εκτενώς και την διαδικασία και την κατάσταση της αιμοκάθαρσής του και φυσικά ο ασθενής μπορεί να παρέμβει μετά από ενημέρωση στη θεραπεία του.

Από τον Επιστημονικό Διευθυντή Αριστείδη Παρασκευόπουλο