Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Διαταραχές ύπνου και νεφρική ανεπάρκεια. Υπάρχει σχέση ;

Ποιες είναι οι πιο συχνές διαταραχές στον ύπνο που επηρεάζουν την ζωή των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών ;

Είναι η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία να «έρθει» και να διατηρηθεί ο ύπνος, οι «άπνοιες» του ύπνου (πιο συχνές σε παχύσαρκους), το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (τίναγμα των ποδιών των άκρων κατά την διάρκεια του ύπνου που οδηγεί σε παροδικές αφυπνίσεις και διακοπή του ύπνου)

Ποιοι είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της αϋπνίας ;

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση διαταραχών ύπνου σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι η μεγάλη ηλικία, το άρρεν φύλο, η σοβαρή αναιμία, ασθενείς με ανεπαρκή αιμοκάθαρση, με αυξημένη τιμή παραθορμόνης (μια ορμόνη για τον μεταβολισμό των οστών που αυξάνει αρκετά στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς), η έναρξη κάθε αιμοκάθαρσης (ιδιαίτερα η μισή ώρα), άγχος, κατάθλιψη, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Έχουν  κάποια σοβαρή επίπτωση στην υγεία των ασθενών αυτών, οι διαταραχές ύπνου ;

Ναι. Επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής των αιμοκαθαιρόμενων και αυξάνουν τον καρδιοαγγειακό κίνδυνο. Ειδικά οι άπνοιες του ύπνου, έχουν κακή επίπτωση πάνω στην αρτηριακή πίεση και στα καρδιοαγγειακά συμβάματα. Βασικός παράγοντας για όλα αυτά είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο του αίματος (κορεσμός οξυγόνου) . Αυτό το χαμηλό οξυγόνο στο αίμα, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά (στεφανιαία νόσο) ή στα αγγεία του εγκεφάλου.

Υπάρχει κάτι που μπορεί ο ασθενής να κάνει για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του ;

Ναι μπορεί να γίνουν διάφορα πράγματα για την βελτίωση του ύπνου. Όπως να διατηρεί την τακτική ρουτίνα του ύπνου, αν είναι εφικτό να αποφεύγει τον μεσημεριανό ύπνο, προσοχή στην κατανάλωση του καφέ και την χρονική του απόσταση από τον ύπνο, να μην βλέπει τηλεόραση στο κρεβάτι και να απομακρύνει το ρολόι από το κρεβάτι.

Υπάρχει σχέση με τις διαταραχές ύπνου και του χρόνου που έχει περάσει από την έναρξη κάθαρσης;

Ναι. Έχει βρεθεί ότι οι διαταραχές στον ύπνο τον πρώτο καιρό είναι αυξημένες, αλλά  με την πάροδο του χρόνου υπάρχει βελτίωση των διαταραχών αυτών.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι άπνοιες - διαταραχές ύπνου ;

Οι άπνοιες μπορούν να αντιμετωπιστούν

  • με απώλεια σωματικού βάρους,
  • αλλαγή θέσης κατά τον ύπνο και
  • με μάσκα που παρέχει  αέρα με θετική πίεση (CPAP) στον ασθενή.
  • Η μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει (όχι βαριά άσκηση πριν τον ύπνο, διότι επιδεινώνει το πρόβλημα).
  • Φαρμακευτική αγωγή

Ποια άλλα μπορεί να είναι τα αίτια για διαταραχές ύπνου;

Πολλοί αιμοκαθαιρόμενοι δεν κοιμούνται καλά το βράδυ επειδή έχουν κνησμό, ανήσυχα πόδια για τα οποία πιστεύεται ότι ευθύνονται διαταραχές του νευρικού συστήματος και η επίδραση διαφόρων βλαπτικών ουσιών.

Από τον Επιστημονικό Διευθυντή Αριστείδη Παρασκευόπουλο

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1: Ren Q, Shi Q, Ma T, Wang J, Li Q, Li X. Quality of life, symptoms, and sleep quality of elderly with end-stage renal disease receiving conservative management: a systematic review. Health Qual Life Outcomes. 2019 May 3;17(1):78.  doi: 10.1186/s12955-019-1146-5. Review.

2: Chu G, Choi P, McDonald VM. Sleep disturbance and sleep-disordered breathing in hemodialysis patients. Semin Dial. 2018 Jan;31(1):48-58. doi: 10.1111/sdi.12617. Epub 2017 Jun 13. Review.

3: Cabrera VJ, Hansson J, Kliger AS, Finkelstein FO. Symptom Management of the

Patient with CKD: The Role of Dialysis. Clin J Am Soc Nephrol. 2017 Apr3;12(4):687-693. doi: 10.2215/CJN.01650216. Epub 2017 Feb 1. Review.

4: Gopaluni S, Sherif M, Ahmadouk NA. Interventions for chronic kidney disease-