Καλώς ήλθατε στο Blog μας

Η σημασία της Θετικής Ψυχολογίας

Παρατεταμένο καθεστώς καραντίνας, συνεχής ενημέρωση για τον κορωνοϊό, άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον, σκέψεις για τις εξελίξεις, οικονομική αβεβαιότητα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στην ψυχολογία μας και στην ψυχική μας υγεία.

Οι άνθρωποι όμως συνήθως επεξεργαζόμαστε τα συγκεκριμένα ερεθίσματα με γνώμονα τον φόβο και αρνητικά συναισθήματα, καθώς δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης και δεν μπορούμε να την προβλέψουμε.

Το 2000 ο Martin Selingman, ένας από τους κύριους εκφραστές της Θετικής Ψυχολογίας, αναρωτήθηκε αν μπορούμε στην πράξη, εκτός από τα αρνητικά συναισθήματα, να ασχοληθούμε και με τα θετικά συναισθήματα και αν έχει κάποιο νόημα όλο αυτό.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της θετικής ψυχολογίας είναι πως τα θετικά συναισθήματα, η ευτυχία για παράδειγμα μαθαίνεται, όπως και το χτίσιμο της ψυχικής ανθεκτικότητας, το χτίσιμο της έννοιας της ευγνωμοσύνης.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα θετικά συναισθήματα και οι θετικές διαστάσεις της ύπαρξής μας αποτελούν βασικές συνιστώσες της ψυχικής μας υγείας.

Στην πράξη η θετική ψυχολογία διδάσκει πως δεν υπάρχει λόγος να απορρίπτουμε ή να φοβόμαστε ένα αρνητικό συναίσθημα ή ένα αρνητικό γεγονός.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να το αποδεχτούμε, εστιάζοντας ταυτόχρονα και σε όλα τα θετικά που υπάρχουν γύρω μας και συνήθως επιλέγουμε να μην επικεντρωνόμαστε επάνω τους.. με άμεση συνέπεια την αύξηση του άγχους μας και πιθανή σωματοποίηση.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης;

Θα μπορούσαμε να εστιάζουμε:

  • Στην ανάπτυξη Θετικών Συναισθημάτων
  • Στην δέσμευσή μας για την υλοποίηση των προσωπικών μας στόχων
  • Στο χτίσιμο ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων, που να γίνονται κίνητρό μας και να μας κινητοποιούν για πραγματική επικοινωνία
  • Στη διερεύνηση των κινήτρων μας

Στο κλείσιμο της μέρας λοιπόν ας προσπαθήσουμε όλοι σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα χαρτί να καταγράψουμε τα θετικά γεγονότα της μέρας.

Ακόμα και αν μας φαίνεται ασήμαντο, οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να αναλύουμε τα αρνητικά καθώς θεωρούμε ότι λειτουργούν σαν μαθήματα, με άμεση συνέπεια όμως να στρέφουμε την προσοχή μας στα αρνητικά γεγονότα της μέρας μας, τα οποία και καταλήγουμε να συζητάμε συνεχώς και συχνά να μεγιστοποιούμε.

Η επίδραση αυτής της στάσης μακροπρόθεσμα είναι να μαθαίνουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, που μας καθιστά πιο ευάλωτους στην υπερανάλυση και στην μόνιμη αναζήτηση αρνητικών γεγονότων.

 

Από τη συνεργάτιδα των mesogeios Ψυχολόγο Ελένη Σολταρίδου