Η ζωή με αιμοκάθαρση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

Διαγνώστηκα με νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Πώς θα είναι πλέον η ζωή με αιμοκάθαρση;
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης αποτελούν μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα με αυξημένη την ανάγκη της ιατρικής φροντίδας. Η εξέλιξη όμως της Ιατρικής επιστήμης σε θέματα τεχνολογίας μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, φίλτρων - μεμβρανών, και φαρμακευτικής αγωγής, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αλλά και την ποιότητα ζωής τους. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του νοσηλευτή, η συνεργασία των ασθενών με το ιατρικό προσωπικό και η παροχή ολιστικής φροντίδας του πάσχοντος και της οικογένειάς του, σε συνδυασμό με την ψυχολογική υποστήριξη συντελεί στην ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής προσέγγισης του ασθενή, ώστε να ενταχθεί σε μια νέα καθημερινότητα ξεπερνώντας τις αρνητικές πλευρές της θεραπείας του.
Τι αλλάζει στην καθημερινότητα μου;
Η αιμοκάθαρση είναι η θεραπεία όχι η νόσος. Η ζωή με αιμοκάθαρση απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση της καθημερινότητας και της ρουτίνας του ασθενή.
Η συνεχής εκπαίδευση των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος αποτελεί βάση για την άρτια θεραπεία, αφού όσο νωρίτερα κατανοήσει ο ασθενής την φύση της νόσου αυτής και την σπουδαιότητα της καλής συνεργασίας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο πιο εύκολα θα βιώσει τις αλλαγές που απαιτούνται στον νέο τρόπο ζωής του, με άμεση συνέπεια την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Τι ακριβώς είναι η αιμοκάθαρση;
Η αιμοκάθαρση αποτελεί τη συχνότερη θεραπεία εκλογής για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Πιο συγκεκριμένα μέσω της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης το αίμα του ασθενούς φιλτράρεται και καθαρίζεται υποκαθιστώντας την φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.
Η αιμοκάθαρση πραγματοποιείται μέσω της αγγειακής προσπέλασης κατά την οποία το αίμα του ασθενούς συνδέεται με το μηχάνημα το οποίο ‘’καθαρίζει’’ το αίμα του και το επιστρέφει πίσω. Το αίμα του ασθενούς μέσω ενός φίλτρου και ειδικού διαλύματος υγρών καθαρίζεται πλήρως από τις άχρηστες και βλαβερές ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό.
Η αιμοκάθαρση πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα, σε εξειδικευμένες Μονάδες Αιμοκάθαρσης σε νοσοκομεία ή κλινικές και η διάρκεια της είναι από 3 έως 5 ώρες, με συνεχή παρακολούθηση από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί ασφάλεια στον ασθενή.
Η ζωή με αιμοκάθαρση: Γιατί δεν χρειάζεται άγχος ή φόβος;
Η ζωή με αιμοκάθαρση είναι κάτι που συνήθως προκαλεί άγχος, φόβο ή δυσαρέσκεια στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Ωστόσο, η επιστήμη της ιατρικής σε ζητήματα νεφρικών νόσων έχει εξελιχθεί ραγδαία, προσφέροντας στους ασθενείς τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες. Η ποιότητα ζωής ενός αιμοκαθαιρόμενου έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Όταν ο γιατρός προτείνει την ένταξή σας σε αιμοκάθαρση, σημαίνει ότι η νεφρική σας ανεπάρκεια είναι πια ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη. Η ένταξη στην αιμοκάθαρση έχει πρώτο σκοπό την διατήρηση της ζωής και μετά την τεράστια βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.
Ζωή με αιμοκάθαρση: Τι θα πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;
Η διατροφή για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παίζει σημαντικό ρόλο. Ο επιβλέπων ιατρός θα σας συστήσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο προσαρμόζεται με βάση:
- την ύπαρξη συνοδών παθήσεων
- την ηλικία του ασθενούς ή
- τη φυσική του κατάσταση
Υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές στην διατροφή που θα πρέπει να ακολουθείται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Αυτές είναι:
- Ο περιορισμός των τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο
- Η αποφυγή λήψης τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο
- Η ελεγχόμενη πρόσληψη νερού και υγρών
Αιμοκάθαρση και εργασία: Θα μπορώ να εργάζομαι;
ο ασθενής είναι ικανός να εργαστεί. Μόνο πρόβλημα που ίσως προκύψει σχετικά με την δουλειά είναι το ωράριο, αλλά οι μονάδες παρέχουν την δυνατότητα ευέλικτου προγράμματος βαρδιών αιμοκάθαρσης.
Κάνω αιμοκάθαρση. Θα μπορώ να ταξιδεύω;
Φυσικά! Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μπορούν εύκολα να οργανώσουν τις διακοπές τους. Δεδομένου πως υπάρχουν μονάδες αιμοκάθαρσης σε όλον τον κόσμο, οι νεφροπαθείς μπορούν να επιλέξουν τον προορισμό της αρεσκείας τους, αφού προηγηθεί ένας μικρός σχεδιασμός του ταξιδιού. Αρχικά ο ασθενής θα πρέπει να εξασφαλίσει μία θέση στο κέντρο αιμοκάθαρσης στην πόλη που επιθυμεί να επισκεφθεί, αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία αναχώρησής του. Ακόμα θα πρέπει να βεβαιωθεί πως έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα του ζητηθούν από τη μονάδα αιμοκάθαρσης.
Η διάγνωση ενός ασθενή με κάποια νεφρική νόσο δεν σημαίνει πως θα ζει μία ζωή με περιορισμούς και στερήσεις. Ο ασθενής έχοντας την κατάλληλη στήριξη από το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και της ιατρικής ομάδας που τον επιβλέπει, μπορεί να ζήσει μία φυσιολογική ζωή, τηρώντας όμως κάποιες οδηγίες που θα του δοθούν.
Εγκυμοσύνη και αιμοκάθαρση: Γίνεται;
Εγκυμοσύνη και αιμοκάθαρση: Στη σημερινή εποχή οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και επιζητούν να αποκτήσουν παιδί αυξάνονται. Πλέον όμως, η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, η πρόοδος των μεθόδων εξωνεφρικής κάθαρσης και η χρήση της ερυθροποιητίνης (για την αντιμετώπιση της αναιμίας που προκαλεί η νόσος) έχουν αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που καταφέρνουν να συλλάβουν και να απολαύσουν την χαρά της μητρότητας.
Τα Νεφρολογικά Κέντρα mesogeios αποτελούν τον μεγαλύτερο όμιλο Μονάδων Xρόνιας Αιμοκάθαρσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στέκοντας πλάι στον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή, προσφέρουν εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κάνοντας τη ζωή με αιμοκάθαρση λίγο πιο συμβατή. Για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης mesogeios.
